Kamera & Bild testar

Test: Fujifilm X100F – evolution utan revolution

Fujifilm fortsätter att förfina sin X100-serie. Vi har testat X100F, den fjärde generationen – och den är bra på många vis. Men jämfört med föregångaren X100T är det mer en evolution än en revolution – men förväntningarna var också höga.

Fujifilms X100-serie är nog en av de mest omtalade bland de som gillar både retroutseende och gatufoto, sedan version 1 – X100 – från 2011. Många älskar att använda de genomtänkta och mekaniska reglage som genomsyrar X100-serien – ja faktiskt de flesta av Fujifilms kameror – för att få snabb kontroll över alla inställningar.

I X100F, med »F« som i »Fourth generation«, hittar vi ett arv från toppmodellerna X-Pro2 och X-T2, med APS-C-sensorn på 24 megapixel och ett ISO-omfång på mellan 100–51200 ISO. För att matcha den 50-procentiga ökningen av upplösning från X100T:s 16 megapixel, har Fujifilm även snabbat på utläsningen av bilddata, och samtidigt utlovat en snabbare autofokus.

Härliga reglage

Vinnande hos Fujifilm är känslan i reglagen, och det blir än bättre med X100F: förutom de vi känner igen från X100T så hittar vi nu även ISO-inställningen inbyggd i slutartidsreglaget. Genom att lyfta ringen runt reglaget och sedan vrida, går det att snabbt justera ISO-värdet – vilket är en riktig guldgruva. Nu går det att kontrollera alla viktiga inställningar i kameran utan att gå in i menyerna. Dessutom har knappsatsen som tidigare varit åt vänster nu hamnat till höger om skärmen, vilket gör att man kan trycka på dessa med enhandsgrepp. Genomtänkt och smidigt á la Fujifilm.

Nytt hos X100F är joysticken på baksidan, även den ett arv från X-Pro2. Med den går det snabbt och smidigt att justera fokuspunkter, bläddra bland bilder och trycka på den – för att direkt kunna se om man satt fokus i den fokuspunkt som man fotograferat med.

 

 

Sökare med finesser

Spännande hos Fujifilm är även den ingenjörskonst-mässiga hybridsökaren. Här står Fujifilm ensamma på tronen med att blanda samman analog och digital teknik, vilket de också gör bra. Med reglaget på framsidan går det att växla mellan digital sökarbild och analog genomsiktskamera, där den senare sökarbilden kan vara helt ren, eller ha en digital överlagring med information om avstånd eller hur utstnittet blir på den slutgiltiga bilden, eftersom man måste ta hänsyn till parallax-felet som finns.

Dessutom går det att få upp en mindre digital bild i nedre högra hörnet, och nytt här är möjligheten att ställa in förstoringsgrad, vilket är tacksamt för att kunna se exempelvis skärpa i det viktigaste området.

Hela konceptet med en hybridsökare gör Fujifilms X100-serie unik, och den blir något, något bättre i och med X100F. Dessutom har uppdateringsfrekvensen ökats till 60 bilder per sekund för att ge en bättre bild, vilket underlättar när man exempelvis följer objekt.  Upplösningen på den digitala sökaren är 2,36 miljoner bildpunkter – samma som hos X100T – och bilden är riktigt bra.

Skärmen på 3 tum på baksidan är även den samma som tidigare, med en upplösning på 1,04 miljoner bildpunkter, och även den bra.

 

 

    Senaste kommentarerna