Intervju

Så blev tiden efter Fotoskolan STHLM – för Marcus Sandgren

2021 på Fotoskolan STHLM: Marcus Sandgren står i skrivarrummet och har koll på en fotoutskrift. Han går sista terminen på bildbehandlarutbildningen och om ett par dagar ska en avslutningsutställning hållas på ett galleri i stan.

Vad hände sen – efter utbildningen? Kamera & Bild intervjuar på nytt Marcus Sandgren som vi tidigare har mött när han studerade på Fotoskolan STHLM. Blev tillvaron som han hade tänkt sig, efter skolan?

Marcus Sandgren,Fotoskolan STHLM

Så sent som för ett drygt år sedan, december 2021, träffade vi Marcus Sandgren på Fotoskolan STHLM. Då var han i full färd med att skriva ut bilder för en avslutningsutställning, och han hade bara en vecka kvar på utbildningen efter två och ett halvt års studier.

Marcus Sandgren

Fotoskolan STHLM är yrkeshögskolan som formar proffs inom kommersiell fotografi. Skolan är ensam i sitt slag i Sverige och många av landets reklamfotografer och retuschörer har sin bakgrund här, från någon av skolans två utbildningar: Kommersiell Fotograf och Bilddesigner. Marcus gick den senare (som då hette Bildbehandlare) och med bara några dagar kvar på skolan sa han till Kamera Bild: »Jag kommer att börja frilansa och söka uppdrag.«

Så blev det.

– När jag gick ut skolan fick jag ganska snabbt uppdrag inom e-com (e-handelsbilder) som jag körde på med. Men mitt egentliga intresse är en annan typ av bilder såsom montage och större projekt. Då fick jag kontakt med en studio som jag sitter på i dag, Studio Konkret. Och tillsammans med dem har jag till exempel gjort ett stort rörligt montage som sitter på Skansen, i deras rulltrappa.

Du jobbar som frilans åt Studio Konkret?

– Jag hyr en plats på deras kontor och det ramlar in uppdrag lite då och då från dem, men även från andra. Så jag har tagit hit min arbetsstation som jag sitter och jobbar vid.

Fotoskolan STHLM 2021: För de studerande som går sista terminen på bildbehandlarutbildningen pågår förberedelserna inför avslutningsutställningen. Utbildningen har funnits sedan 2008 på Fotoskolan STHLM och är den enda yrkesinriktade postproduktionsutbildningen i sitt slag i Europa.

Även om Marcus emellanåt jobbar med montage i Photoshop, har hans tillvaro kommit att bestå allt mer av 3D där han bygger upp bilder från grunden i program som Unreal Engine och Blender. Och inte sällan ska det färdiga resultatet även röra på sig.

– Steget från stillbild, Photoshop och montage till rörligt och 3D är inte så stort om man ser det utifrån bilder. Men tekniken skiljer sig förstås en del.

Det går mer åt det hållet, mot det rörliga och 3D?

– Ja, och jag känner att jag får mycket större frihet att skapa bilder. Om jag inte kan åka till regnskogen så kan jag ändå återskapa den. Det är så klart roligast att vara ute och fota och filma, men det är otroligt vad man kan skapa. Just nu jobbar jag med en bild där jag är på Mars.

Blev tiden efter utbildningen så som du hade tänkt dig?

– Det har den nog blivit. Jag hade en ganska klar tanke redan på skolan åt vilket håll jag ville gå. Det finns tillräckligt många retuschörer som håller på med traditionell retusch, jag behövde hitta en annan väg kände jag. Så därför har jag satsat mycket mer på 3D och rörligt. Stillbildsmontage tycker jag fortfarande är roligt, men just modebilder och hudretusch – den delen har det inte blivit så mycket av vilket jag är nöjd med. Jag har gått åt ett annat håll.

”Future Stockholm”

Har du fått med dig de verktyg du behöver från skolan?

– Ja, absolut. Det tycker jag verkligen. Jag har lärt mig väldigt mycket i skolan som jag har nytta av, även om jag i dag inte jobbar med klassisk retusch. Färgseende, djup i bilder, komposition och workflow – allt sådant går att applicera på sitt arbete även om man jobbar i andra program än enbart Photoshop.

Saknar du några verktyg från utbildningen?

– Nej, det gör jag inte. För det var ju en retuschutbildning, inte någon visual effects-utbildning. Jag tycker jag fick med mig bra verktyg därifrån, och en utbildning kan vara en ögonöppnare för vidareutveckling inom någon genre som kanske inte är exakt det vi höll på med på skolan.

Så ni hade inte så mycket 3D?

– 3D fick vi prova på och jag tror att det kommer tas in mer, för skolan har fått upp ögonen för vilka möjligheter 3D har. Numera jobbar jag även en del som lärare på skolan, till exempel hade jag en kurs för fotograferna där de fick lära sig att göra en enkel 3D-miljö och stoppa in fotade produkter i.

Hur känns det att vara tillbaka på skolan, i en annan roll?

– Det är jätteroligt, enormt kul. Speciellt med årskurs ett där så mycket är nytt för många av dem. Det är roligt och jag får mycket tillbaka.

Har din utbildning varit avgörande för det du gör i dag?

– Ja, definitivt. Det är inget snack om det. Det är många som sitter hemma och lär sig via »tutorials« och det är inget fel med det, men i skolan får man en helt annan typ av grundläggande kunskap. Där finns gästlärare som är aktiva i branschen och man diskuterar bild med klasskompisarna. Det är till hundra procent skolans förtjänst att jag håller på med det jag gör nu. Jag säger inte att alla måste gå en utbildning, men jag rekommenderar det verkligen.

”Whale and boy”

Nu har det gått ett år sedan du slutade,kan du sakna tiden i skolan?

– Både och, för det var ju coronan medan vi gick utbildningen. Det första halvåret var jag på plats i skolan, och sen var det jättehärligt att komma tillbaka till skolmiljön och klasskompisarna efter ett långt uppehåll. Men vi hann inte umgås på det sättet så länge, för vi satt ju hemma i ett och ett halvt år. Den biten skulle jag inte säga att jag saknar, men skolmiljön absolut. Jag gillar den kreativa miljön.

Marcus har i dag regelbunden kontakt med tre–fyra stycken från klassen, och de jobbar alla mer eller mindre i branschen. Hur det ser ut för de övriga vet han inte eftersom han inte har någon kontakt med dem. Pandemin tror han hade en negativ effekt på sammanhållningen, att den inte blev så stark efter att de hade gått ut skolan. Även möjligheterna till jobb har varit mer begränsade för hans årgång, tror han.

– Det är ganska tufft, och jag tror att vår klass har haft det tuffare på grund av coronan och sen inflation, krig och hur världen ser ut just nu. Det är tufft generellt och det drabbar även vår bransch.

Kommer du fortsätta att frilansa?

– Ja, det är min plan. Jag tycker om det konceptet, så länge det ger jobb.

Startade du ditt företag redan under studietiden?

– Ja, för jag fick ett sommarvikariat inom e-com, sommaren innan jag slutade skolan. Och det är något jag kan rekommendera andra som går olika typer av utbildningar, att smygstarta och skaffa sig en liten kundbas redan när man går på skolan. Annars kan det bli en väldig omställning när man kommer ut ur skolans trygga värld, avslutar Marcus.

Hemsida: marcussandgren.com

Instagram: @marcussandgren