https://www.kamerabild.se/artiklar/reportage/fotoskolan-sthlm-dar-morgondagens-proffs-formas
548593
Reportage
sant
ReportagePlus

Fotoskolan STHLM – där morgondagens proffs formas

● BILDSPEL Marcus Sandgren står i skrivarrummet och har koll på en fotoutskrift. Han går sista terminen på bildbehandlarutbildningen och om ett par dagar ska en avslutningsutställning hållas på ett galleri i stan.

Totalbetyg

För de studerande på Fotoskolan STHLM ser framtiden ljus ut. Deras kunskaper efterfrågas, inte minst inom den växande e-handeln som behöver skickliga fotografer och bildbehandlare. ”Det finns mycket jobb. Det är bra möjligheter just nu”, säger Mikael Cronwall, utbildningsledare för Fotoskolan STHLM. Kamera & Bild besöker skolan där ett hantverk på hög nivå lärs ut.

– Att alla är fotografer och att det finns ett stort intresse för fotografi är bra, men alla är inte yrkesfotografer. Att vara det innebär att man har en hantverksutbildning, som gör att man kan göra ett oerhört gott hantverk gång efter gång. Inte bara en gång.

Det säger Mikael Cronwall som sedan lång tid tillbaka är utbildningsledare för Fotoskolan STHLM – en yrkeshögskola där morgondagens proffs inom kommersiell fotografi formas. Skolan är ensam i sitt slag i Sverige och många av landets reklamfotografer och retuschörer har sin bakgrund här, från någon av skolans två yrkeshögskoleutbildningar: Kommersiell Fotograf och Bildbehandlare. 

 

Foto: Johan Wessel
Sabina Hannila växlar några ord med Kerstin Olsson. Alla väggar i klassrummen är målade med den grå färgen NCS 4000, lysrören inställda på 5000 kelvin och gardinerna alltid neddragna. Att ha en färgneutral arbetsmiljö är viktigt när det är färgerna på skärmen som ska vara i fokus.

 

När jag besöker skolan i Vasastan i Stockholm, kastas jag direkt in i verksamheten:

»Varför gjorde du inte klart bilden om du visste att du skulle visa den i dag?«

I aulan pågår en så kallad portfolio review, där yrkesverksamma i fotobranschen tittar på de studerandes bilder. Vid de utspridda borden pågår samtalen medan bilderna klickas fram på datorer. Kritiken är uppmuntrande såsom »det här är bra, satsa mer på det« men stundtals vass: »ha aldrig en ofärdig bild i din portfolio, du har ju haft hela natten på dig att göra klart den«.

Den studerande som får ta emot kommentaren nickar och tycks ta det med ro. Det är trots allt sista veckan på utbildningen. Efter två och ett halvt år väntar nu verklig­heten. 

– De är redo att möta röster utifrån, vilket de har fått göra i undervisningen under hela utbildningen, förklarar Olof Cardelús som är huvudlärare för fotografutbildningen.