https://www.kamerabild.se/artiklar/kronikor/johan-wessel-galet-projekt-av-nick-brandt
548597
Krönikor
sant
KrönikaPlus

Johan Wessel: Galet projekt av Nick Brandt

Totalbetyg

Nick Brandt vill visa på ett reellt problem och för att bilderna ska få en laddning behöver han konstruera verkligheten.

Det finns en del kändisar inom den fotografiska världen, som har uppnått något som kan liknas vid rockstjärnestatus. Nick Brandt får väl anses höra till en av dem, i alla fall inom ramen för de som är verksamma i dag. Hur många har inte en poster med något av hans djurporträtt hängandes på väggen där hemma? Efter fyra utställningar i Sverige de senaste tio åren, tre på Fotografiska och en på Dunkers Kulturhus, är han för många ett välkänt namn.

Just nu visas hans bilder återigen på Fotografiska – den här gången i Tallinn. En del »the best of« från hans tidigare projekt finns förstås här, men framför allt bilder från det nyare »This Empty World«, som ännu inte har visats i Sverige.

»Alltså, hur har han fotograferat det här?« utbrister jag till mitt sällskap när vi går runt på utställningen. Redan vid första bilden börjar jag att försöka förstå arbetet bakom. »Det kan ju inte vara på riktigt.«