Foto

Nikon D750 siktar på en bred målgrupp – vi har provat kameran

Kamera & Bild har provat nya Nikon D750, och det finns en del spännande saker att diskutera kring kameran.

I artikeln Nikon D750 – efterlängtad uppföljare kan du läsa mer om specifikationerna hos Nikon D750.

För sex år sedan släppte Nikon en av sina bästa kameror någonsin. Och då menar jag inte för att den var bäst på allt, utan snarare för att den passade så otroligt många fotografer. Nikon D700 tog marknaden med storm, framförallt eftersom den hade samma sensor och många viktiga egenskaper som den då hyllade proffskameran Nikon D3 – men inte alls kostade lika mycket.

Den egentligen enda saken vi hade att anmärka på då var att den var en rätt tung pjäs. Detta har däremot inte hindrat många fotografer från att fortsätta låta denna arbetshäst utföra sitt arbete, och man ser fortfarande många som än i dag använder kameran i proffssammanhang på grund av sin mångsidighet, även om den inte har möjlighet att spela in film som alla dagens kameror klarar av.

Därför har också förväntningarna varit rätt stora på efterföljaren. Den absolut största frågan i diverse fotoforum på nätet har varit om den nya ersättaren skulle bli lika bra i förhållande till sin överstående modell, som D700 var mot D3.

Nu har Nikon D750 släppts, och mycket tyder på denna kamera har stor potential att locka till sig den grupp av fotografer som så enträget väntat på en värdig efterföljare. Kamera Bild har provat kameran för att få en inblick i vad den går för.

Designlikheter med Nikon D610

Nikon D750 har i många avseenden en design som är väldigt lik Nikon D600/D610, med samma version av programvalsratt med två kustomiserade användarlägen och en knapp i mitten som man måste trycka ned för att kunna byta program. Sedan är det också smart av Nikon att kasta in ett auto-läge, vilket öppnar upp möjligheterna för fler att fotografera med kameran.

Beroende på hur man använder kameran så kommer man antagligen att uppleva detta som bra eller dåligt. Knappar och reglage i övrigt är av hög kvalitet, och att hålla i kameran känns riktigt bra. Kameran känns ungefär som Nikon D610 i vikt (Nikon D700 vägde 995 gram). Greppet är bra, liksom möjligheterna att arbeta med knapparna. Kvaliteten på kameran känns också bra, helt klart i proffsklass.

Däremot noterade jag avsaknaden av AF-knappen för tummen. Det finns en AE/AF-L-knapp som man kan ställa in för autofokusering, men personligen känner jag att en kamera i denna klass skulle tjänat på att ha kvar de två knapparna som man snabbt kan nå med tummen.

Skärmen däremot, är smart och genomtänkt. En klassisk kritik från vissa fotografer är att en kamera med vinklingsbar skärm lättare kan gå sönder, men när jag klämde på konstruktionen så övergår nog ändå fördelarna med en vinklingsbar skärm de nackdelar som finns i konstruktion. Framförallt så satt den fast bra när den var infälld.

Det här kan ju vara rätt spännande för de som behöver en prestandakamera för enklare uppdrag i folkmassor, då det blir lättare att fotografera uppifrån. Skärmen är samma som i Nikon D810.

En annan grej som jag tyckte var intressant är att Nikon nu minskat LCD-skärmen på ovansidan (jämfört med Nikon D610) för att i stället ge möjligheten att visa alla inställningar på den stora skärmen när man ändrar dessa. För de som fotograferar i mörker är det perfekt, eftersom det blir lättare att se – du behöver dessutom inte vicka på kameran för att få all information.

Ingen small-RAW

Men man kan så klart inte få allt. Nikon D800 fick stor kritik för att Nikon inte löst problematiken med att spara råfiler i mindre upplösning. Nu löste de problemet till Nikon D810, med möjligheten att spara NEF-filer i small-RAW, alltså 9 megapixel, eller en fjärde del av de 36 megapixel som kameran har.

Tyvärr saknar Nikon D750 den möjligheten. Nikon själva menar att det inte behövs, och delvis kan jag hålla med. Men själv skulle jag gärna se att kamerna hade utrustats med ett läge för medium-RAW, eller i alla fall möjligheten att spara i halva upplösningen, 12 megapixel, i råformat.

Öppnar upp för många

Med 6,5 bilder per sekund finns också möjligheten att fånga en hel del snabbt på bild, och antagligen var det här som Nikon funderade en del kring hur de skulle placera kameran rent prestandamässigt. Nikon D700 kunde fotografera i upp till 8 bilder per sekund med batterigrepp, och det är också det som varit avgörande för fotografen.

6,5 bilder per sekund är helt okej, men 8 är bättre. Antagligen är det denna medling som gör att några kommer att bli besvikna, medan andra tycker att det är helt överkomligt.

Över lag känns D750 som en balanserad kamera, och det ska bli intressant att se hur den klarar sig i våra tester. På pappret har den möjligheten att bli allt från en allroundkamera för en bred målgrupp, till ett andra hus åt proffset – men den största frågan är hur D750 lyckas med att bära upp namnet som en äkta efterföljare till D700.

I artikeln Nikon D750 – efterlängtad uppföljare kan du läsa mer om specifikationerna hos Nikon D750.