https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotografering/skola-landskapsfoto-del-3-valj-ratt-filter-for-landskapsfoto
548218
Fotografering
sant
FotograferingPlus

Skola: Landskapsfoto del 3 – välj rätt filter för landskapsfoto

Totalbetyg

I en artikelserie delar fotografen Anders Jorulf med sig av sina kunskaper och tankar kring att fotografera landskap. I tredje delen av fem får du lära dig om olika typer av filter och hur de kan förbättra dina landskapsbilder.
  • Publicerad 1 år 7 månader
    2021-08-08 09:33

Anders Jorulf, landskaps- och wildlifefotograf som bland annat har gett ut flera fotoböcker där han fokuserar på det Nordiska landskapet. Han har haft flera utställningar och arrangerar även foto- och äventyrsresor till bland annat Lofoten, Island och Sydafrika.

Landskapsfotografering är otroligt inspirerande. Att få skapa bilden direkt i kameran har alltid varit viktigt för mig. Oavsett om det handlar om dokumentation eller om att uttrycka sig konstnärligt så upplever jag att själva bildskapandet och bildkompositionen är av enorm betydelse. Att fotografera i olika ljusförhållanden och i landskapsmiljöer kan vara både utmanande och spännande. På mina fotokurser får jag väldigt ofta frågan om olika filter och tekniken bakom dem samt när och hur de ska användas. Men låt oss ta detta med filter från början. 

 

 

Ett filter är något du sätter framför kameran eller lägger till i efterhand i ett fotoredigeringsprogram. Den här delen av landskapsfotokursen ska handla om det förstnämnda, det vill säga filter jag som landskapsfotograf sätter framför kameran. Det finns en uppsjö av olika filter, och det kan vara svårt att veta vilket av dessa jag som fotograf behöver.

gr:rror validating access token: Sessi