Fotografering

Testa konsertfoto i sommar – här är proffsens bästa tips

Är du sugen på att fånga en intensiv spelning eller kanske en stämningsfull konsert i sommar? Här ger fem konsertfotoproffs sina bästa tips.

Att fotografera konserter är något som många aspirerande fotografer gärna skulle vilja prova på. Men det är inte alltid så lätt, inte bara det rent tekniska fotograferandet, utan också att faktiskt lyckas hamna i en situation där du har en spelande artist framför kameran. På många spelställen är det nämligen så att du måste få tillstånd att fotografera, tillstånd får du oftast genom att antingen kunna representera en bildbyrå, stor som liten, eller någon annan kund. Undantagen är oftast på lite mindre spelställen eller kanske konserter på ställen där det i vanliga fall inte är spelningar. Under sommaren ökar möjligheterna att hitta ett ställe som inte kräver att du redan måste ha en fot inne någonstans. Så om du är sugen på att antingen bara prova på, eller att börja, fotografera konserter så kommer här lite tips från några av de konsertfotoproffs vi intervjuat.

Petter Hellman fotograferar på Gröna Lund.

Tips från proffsen

Sofia Blomgren tipsar om att även om det kan vara lockande att ställa sig mitt framför artister så innebär det ofta att du fotograferar ur en vinkel som gör att personen kommer att ha en mikrofon mitt i ansiktet i bilderna. Det är bättre att fotografera lite snett framifrån, framför allt om det är en hög scen.

Hannes Söderlund, som bland annat varit husfotograf och Steve Angello tipsar om att inte bara fokusera på scenen utan också fånga interaktionen mellan artist och publik. Han försöker hitta intressanta grupper i publiken som kan göra sig bra på bild.

– Det ger en stark känsla av att vara där, hur det kändes att vara i publiken.

Hannes menar också att det är viktigt att variera sina bilder.

– Medan du fotograferar är det inte säkert att du vet exakt vilka bilder du behöver, så fota mycket och blandat. Detaljbilder, porträtt, övergripande bilder. Blanda färg och svartvitt. I efterhand kan du se vilka bilder som sticker ut och som kommer att fungera i det du vill berätta, säger Hannes Söderlund.

Idag möter vi varje dag stora flöden av bilder, för att dina konsertbilder ska stå ut måste de visa något som ingen annan visar, eller sticka ut på något sätt. Det menar Therés Stephansdotter Björk som bland annat gjort en bok med bilder på det svenska hårdrocksbandet Opeth.

En sak som är viktig oavsett om du fotograferar en mindre artist eller en världsartist är att vara förberedd. Ha ett hum om vad som kan komma att ske på scenen. Petter Hellman, som fotograferar konserter för bildbyrån Rockfoto tipsar om vad du kan tänka på när du redigerar dina konsertbilder.

– Man får gärna ta i när man redigerar konsertbilder, och inte vara rädd för att öka exponering och kontrast ordentligt för att skapa tryck i bilderna.

Någon som fotograferat mängder av konserter är britten Danny Clifford, när Kamera Bild intervjuade honom menade han att en sak du måste ha koll på som konsertfotograf är din utrustning. Du måste kunna alla reglage och inställningar i ryggmärgen, saker händer fort och måste du leta efter ett reglage kommer du att missa bilden.

Lycka till med dina konsertbilder i sommar!