Fotografering

Två viktiga förberedelser som leder till bra bilder

"I grunden handlar det om ett antal olika typer av förberedelser som enklast kan brytas ned i två kategorier: skicklighet i hantverket samt planering", menar Mattias Sjölund som tipsar om hur man kan optimera chanserna till att fånga fantastiska bilder.

Den romerska filosofen Seneca, som levde vid vår tideräknings början, sa: »Tur är det som händer när förberedelse möter möjligheten.« Väldigt insiktsfullt och adekvat uttryckt och något som även skänker oss, som lever i detta tekniskt framskjutna samhälle, en insikt om att väldigt lite egentligen har förändrats i detta hänseende.

Det som var sant för 2000 år sedan är förmodligen sant även idag – och jag tänkte försöka titta lite på vad det eventuellt innebär för den del av mänskligheten som är passionerade fotografer.

I grunden handlar det om ett antal olika typer av förberedelser som enklast kan brytas ned i två kategorier: skicklighet i hantverket samt planering.

Ovan: En höstdag på landet: Tur eller skicklighet? En helt ny miljö, en högst ordinär dag. Något jag passerade på väg i bilen mellan punk A och B.

Hantverket

Skicklighet i hantverket handlar om att att se och att hela tiden träna upp ditt bildseende. Att se ljustets skiftningar och dess påverkan på den kringliggande miljön, att se och upptäcka motiv samt att inse vad som är en bra respektive mindre bra bild och därmed vilka situationer som kanske inte lika bra översätts i en bild.

Planering förberedelser

Detta innefattar exempelvis både plats och väder. Det handlar om att planera det som går att planera och förlita oss på att vi har tur med sådant vi inte kan påverka som exempelvis väder. Men såklart, en viss grundläggande kunskap om väder och vind skadar knappast.

För att optimera möjligheterna finns det ett antal bra saker att hålla koll på, något som Mattias förklarar närmare i hela ursprungsartikeln "När förberedelse möter möjligheten".

I den delar han även med sig om fler tips hur man kan tänka eller använda sin erfarenhet i vissa situationer – och de gånger som magin och möjligheten uppstår – och ger dig möjlighet att ta bra bilder.