Fototävling

Här är vinnarna i vår fototävling »I Jan Troells anda«

Jan Troell började med stillbildsfotografering som ung, men växlade över till rörlig bild, här ovan under inspelningen av filmen Sagolandet. I dag är han känd för bland annat filmatiseringen av Vilhelm Mobergs romansvit som blev filmerna Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972). Filmerna blev Oscars-nominerade för bästa regi och bästa manus efter förlaga.

I samband med regissören och fotografen Jan Troells 90-årsdag arrangerade Kamera & Bild en fototävling tillsammans med Trelleborgs Museum på temat "Reflektion". Här är alla vinnarbilder.

Tävlingen arrangeras av Kamera & Bild och Trelleborgs Museum

Dubbelexponeringar, skuggspel, rörelse, intuition, reflektion och fantasi var vad ville att du som deltagare i vår fototälving "I Jan Troells anda" skulle fånga i din bild. Juryn har nu sagt sitt och utnämnt de vinnande bilderna tillsammans med tre hedersomnämnanden.

Vinnarna får sina bilder utställda i Trelleborgs Museums foajé under november månad samt prenumeration på Kamera Bild och medlemskap i Kamera Bild PLUS.Grattis alla vinnare säger Kamera Bild, Trelleborgs Museum och juryn, som tackar för alla fantastiska tävlingsbidrag.

Förstaplats:Bengt Löfgren

Pris: Få sin bild utställd på Trelleborgs Museum samt helårsprenumeration på Kamera Bild samt Kamera Bild PLUS under ett år

Andraplats: Barbro Lindh

Pris: Få sin bild utställd på Trelleborgs Museum samtKamera Bild PLUS gratis under ett år

Tredjepris: Isabel Herlöfsson

Få sin bild utställd på Trelleborgs Museum samtKamera Bild PLUS gratis under sex månader

Hedersomnämnanden

Juryn har även valt ut tre hedersomnämnanden:

Annica Berglund

Hedersomnämnande, Annica Berglund.

Anders Nilsson

Hedersomnämnande, Anders Nilsson.

Wolfgang Gerlach

Hedersomnämnande, Wolfgang Gerlach.

Mer om Jan Troell

Jan Troell är en av vår tids främsta filmskapare – världsberömd för sina bilder och har vunnit guldbagge för bästa foto tillsammans med Misha Gavrjusjov för filmen Så vit som en snö. Och i filmatiseringen om Maria, i Maria Larssons eviga ögonblick, där hon vinner en Contessa på lotteri och kameran får en given huvudroll.

Stillbild från filmen "Maria Larssons eviga ögonblick" från 2008, av Jan Troell.

Fotografiet har alltid legat Jan Troell varmt om hjärtat. Det var just i stillbildsfotografiet Jan fick träna teknik och sitt estetiska öga, när Jans bästa vän Ove börjar fotografera. Tillsammans utforskar de kameran, då är Jan 13–14 år. På vinden i familjens hus i Limhamn, där Jan växer upp, skapar han ett mörkrum och experimenterar med förstoringsapparat och ­vätskor.

Nu är Jan inne på sitt nittionde år och njuter fortfarande av bilden. Han har följt utvecklingen nära, från det analoga till det digitala. Dock poängterar han att idag finns det ett sådant överflöd av bilder att det inte alltid finns utrymme att stanna upp och betrakta.

Jan Troell.

Läs hela intervjun med Jan Troell i vår artikel "Jan Troell: »Man kan skapa något intressant av allting«"

Får sina bilder utställda

Trelleborgs Museum ställer ut vinnarnas bilder i sina lokaler och står för stora utskrifter och inramning. Vinnarna får sedan sina utställda bilder.