FOTOTävling

Svenska Mästerskapet i Fotografi får två nya tävlingskategorier

SM i Fotografi gör två förändringar inför tävlingsåret 2024 – en av dessa är introduktionen av två nya kategorier, enligt önskemål från deltagare.

SM i Fotografi 2023 avgjordes i oktober då det finaste priset delades ut till fotografen Hanna Neret som fick ta emot utmärkelsen Årets bild 2023. ”A Light in the Woods” är titeln på vinnarbilden som också vann kategorin ”Kreativt barnporträtt” – och även hamnade på omslaget för Kamera & Bild #6/2023.

Bara veckor efter att 2023 års tävling avslutats påbörjades arbetet med nästa års tävling, och nu avslöjas några uppdateringar.

En förändring inför SM i Fotografi 2024 är tillägget av ytterligare två tävlingskategorier enligt önskemål: Sport och Makro. De två nya kategorierna var enligt SM i Fotografi de som flest personer saknade förra året. 

Att tävla i SM i Fotografi: Jenny Ivarsson från SM i Fotograf intervjuas av Johan Wessel, Kamera & Bild, under Stockholms Fotodag 2023 – Sveriges Fotodagar.

En annan förändring är introduktionen av två nya priser: 

Årets Rookie och Årets Raket. Priset "Årets Rookie" går till den förstagångstävlande (i SM) som får högst totalpoäng på sina 3 högst poängsatta bilder under årets SM i Fotografi. För att kunna belönas med Årets Rookie måste man tävla med minst tre bilder i tävlingen. 

Priset "Årets Raket" går till den fotograf som ökar med mest antal poäng på sin totalpoäng för sina 3 högst poängsatta bilder för året, jämfört med sin totalpoäng för sina 3 högst poängsatta bilder föregående år.

Under 2024 flyttar även SM i Fotografi från Alingsås där den hölls under 2023, till Fagerudd i Enköping. 

Tävlingen öppnar 1 juni 2024

Den första juni 2024 öppnar möjligheten att skicka in tävlingsbidrag – här är en summering av viktiga datum:

1-30 juni: Inskick av tävlingsbidrag

2-31 juli: Digital jurering

9 augusti: Finalisterna annonseras

3-4 oktober: Jurering av printfinalen - Streamas live

5 oktober: Event med prisutdelning och galamiddag

De bilder och fotografer som gör bäst ifrån sig under SM i Fotografi har en chans att bli uttagna till det svenska landslaget och tävla i World Photographic Cup (WPC).

Under 2023 tog SM i Fotografi även ställning till tävlingsbilder där AI har använts på ett eller annat sätt: "Vi vill ha så få begränsningar som möjligt, men samtidigt fylla syftet med att få fotografer att bli bättre på hantverket", säger Therese Asplund från SM i Fotografi.