fototävling

Svenska Mästerskapet i Fotografi 2024: Tävla senast sista juni

Om du vill tävla i årets upplaga av SM i Fotografi ska du skicka in bilderna senast 30 juni nästa vecka. Här kan du läsa om årets nyheter och hur du tävlar.

Det är nu dags att skicka in dina bilder till SM i Fotografi om du vill vara med och tävla i 2024 års tävling. Juryn vill ha dina bilder senast 30 juni.

Viktiga datum: Digital jurering pågår mellan 2–31 augusti, finalisterna annonseras 9 augusti, printfinalen jureras och streamas live. Den 5 oktober offentliggörs alla vinnare.

Nyheter för 2024:

  • Tävlingen meddelar även några nyheter inför 2024 års tävling:
  • Två nya kategorier läggs till: Naturfotografi Makro och Sport
  • Bröllop Dokumentär vyter namn till Bröllop Reportage
  • Bröllop Porträtt byter namn till Bröllop Öppen
  • Årets Raket: Till den fotograf som förbättrat sig mest från föregående år med de tre högst poängsatta bilderna
  • Årets Rookie: Den som har högst poäng av de tävlar första gången 
  • Ny ort för eventet: Fagerudd utanför Enköping

Regler och kategorier för SM 2024 finns på SM i Fotografis hemsida, där du även tävlar. 

Årets jury består bland andra av Lisa Sihlberg, Magnus Winbjörk, Hanna Neret, Björn Persson och huvuddomaren Jörgen Brandt.

SM i Fotografi 2024: Alla kategorier

KLASSISKT PORTRÄTT

Porträtt av klassisk natur där ljussättning, posering och framhävande av den porträtterades personlighet och karaktär premieras. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser.

KREATIVT PORTRÄTT

Porträtt där styling, kreativ fototeknik och efterbearbetning uppmuntras och blir en betydande del av den slutliga bilden. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser.

BABY

Porträtt av barn i åldern 0-12 månader. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser, där fokus ska vara på babyn.

KLASSISKT BARNPORTRÄTT

Porträtt av barn i åldern 1-12 år av klassisk natur där ljussättning, posering, och framhävandet av den porträtterades personlighet och karaktär premieras. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser.

KREATIVT BARNPORTRÄTT

Porträtt av barn i åldern 1-12 år, där styling, kreativ fototeknik och efterbearbetning uppmuntras och blir en betydande del av den slutliga bilden. Bilden ska innehålla en eller flera levande varelser.

GRUPP

Porträtt av tre eller fler levande varelser där ljussättning, posering och interagerande mellan modellerna premieras.

TAMA DJUR

Porträtt av tama djur - husdjur och bondgårdsdjur, som är framavlade för att leva tillsammans med människan. Det betyder att vilda djurarter som hålls i fångenskap ej är tillåtna. Bilden ska innehålla en eller flera varelser, där fokus är på djuret och/eller samspelet mellan djur och människa. Personlighet och karaktär premieras. Människor kan vara med i bilden.

FINE ART

Allmängiltigt fotografiskt konstverk.

DOKUMENTÄR

Bild tagen på vad som händer naturligt, utan påverkan av fotografen. Intentionen är att bilden ska uppvisa äkthet, dvs likna de förhållanden som rådde vid foto graferingstillfället.

SPORT (NY KATEGORI)

Den här kategorin är för all sportrelaterad fotografering, redaktionell eller konstnärlig, med alla tävlings- eller fritidssporter.

BRÖLLOP ÖPPEN

Bild tagen i samband med ett verkligt bröllop. Bilden måste innehålla någon visuell referens som definierar bröllopet - det ska vara tydligt att bilden är tagen i samband med ett verkligt bröllop. I fall av kompositbilder måste varje bildelement vara fotograferat vid samma bröllop. Alla bildelement måste vara skapade av fotografen själv.

BRÖLLOP REPORTAGE

Bild tagen på vad som händer naturligt, i samband med ett verkligt bröllop, utan direkt uppmaning, ingripande eller poserade av fotografen. Intentionen är att bilden ska uppvisa äkthet, dvs likna de förhållanden som rådde vid foto graferingstillfället.

DIGITAL ILLUSTRATION

En bild där digital bearbetning står för en stor del av bildskapandet. Det är tillåtet att addera digitalt skapade element, t ex illustrationer, som är skapade av fotografen själv utan hjälp av AI. Observera att huvudmotivet ska vara fotografiskt.

KOMMERSIELLT/MODE/ARKITEKTUR

Bild tagen för att framhäva en produkt, en service eller ett koncept. Text på bild är ej tillåtet såvida inte det var en del av originalbilden.

GRAVID

Bild som lägger fokus på graviditeten. Ska innehålla en eller flera levande varelser.

NATURFOTOGRAFI - LANDSKAP

Den här kategorin är till för fotografering som ägnas åt att visa naturliga element som landskap, stadslandskap, växter, blommor och träd.

NATURFOTOGRAFI - VILDA DJUR

Denna kategorin ska illustrera den häpnadsväckande mångfalden av vilda djur från alla världens hörn. Bilderna ska visa levande, vilda djur i sin naturliga miljö.

NATURFOTOGRAFI - MAKRO (NY KATEGORI)

Närbilder av växter och djur.