PROGRAM & APPAR

AI-appar för foto och bilder – så undviker du att bli lurad

Det finns många AI-appar för dig som vill skapa egna bilder från text. Men många gånger är de fejk – och du själv blir fast i ett abonnemang.

Nu är det nya modeordet "AI", och en hel drös med appar som säger sig använda AI för att skapa eller förändra bilder finns att ladda hem. Så kallad "generativ AI" där bilder skapas från grunden med hjälp av exempelvis textinmatning – så kallad "promptografering" – är nu vardagsmat.

Men det gäller att se upp. Många appar är inte vad de utgör sig för att vara, och många appar gör bara "nästan" vad de lovar sig kunna, med andra inte ens fungerar. Vissa appar är gratis och andra kostar pengar, men när vi kollar runt hur det fungerar så får man många gånger betala för en app som säger sig generera snygga högupplösta bilder genom att skriva vad bilderna ska innehålla – men när man väl betalt behöver man betala extra för vissa funktioner.

Som exempel hittar vi den 161 megabyte stora Iphone-appen DaVinci - AI Photo Generator, som är gratis att ladda ned men tillåter köp i appen. På nätet kan man läsa om personer som betalat för appen men inte kunnat använda den då den kraschar, eller att de fått en prenumeration utan att de själva förstått detta.

Appen AI Headshot Generator är ett annat exempel där appen enligt recensioner kraschar hela tiden, trots att den kostar 10 dollar per vecka – något som användare upptäckt efter ett tag.

AI-genererad kamera.

Så gör du för att inte bli lurad

Exemplen på fejkappar är alltså många, och genom att kolla upp appen innan du köper den så kan du minimera risken för att bli lurad. Att kolla vad användare skriver om appen där du laddar ned den är en väg, men än bättre är att googla på appens namn och lägga till "recension" för svenska appar eller "review" för engelska appar, exempelvis "DaVinci AI Photo Generator review" – för att se vad andra användare, hemsidor eller bloggar skriver om appen.

Läs även beskrivningen för appen innan du laddar ned den för att se om det finns någon abonnemangsform för appen och hur den eventuellt debiteras, samt hur denna sägs upp. För dig med Android och Google Play kan du återkalla ett köp inom en viss tid, och för Iphone och AppStore kan du lämna in en anmälan, för att få pengarna tillbaka.

Det finns även specialsidor för att kolla betyg och autenticitet för appar. På exempelvis justuseapp.com går det att söka efter specifika appar eller exempelvis "ai" för att hitta appar, och se betyg och recensioner – något som kan spara både tid och pengar.

Många gånger visar även kompisar appar de använt och som du själv vill ladda hem. Man kan tänka sig att en rekommendation från en kompis fungerar som en sorts kontroll för appens autenticitet – men fråga då om din vän verkligen kollat upp appen innan den installerades.

Appar som sprider sig snabbt

Kamera & Bild har tidigare skrivit om foto-appar som både gör det de säger sig göra och inte. Under 2019 berättade vi bland annat om den vitt spridda appen FaceApp där man kunde se sig själv som gammal genom att ladda upp en bild – och vid installationen får företaget bakom appen friheten att använda dina bilder och din information till vad de vill.