UTSTÄLLNING

Anders Petersen ställer ut på Hasselblad Center 2024

Anders Petersen klassas som en av Nordens viktigaste fotografer – och under 2024 kan du se utställningen med hans fotografier som fokuserar på serien "City Diary".

Utställningen med fotografier från Anders Petersen som visas under våren och sommaren 2024 fokuserar på serien "City Diary" som för första gången visas i större omfattning. Serien är en fotografisk dagbok över Anders resor runt hela världen under de senaste fem decennierna.

Utställningen öppnar på Hasselblad Center 10 februari 2024 och visas fram till 15 september 2024.

Anders Petersen pratar om sin utställning som hänger på Fotografiska i Stockholm, 2014.
Anders Petersen pratar om sin utställning som hänger på Fotografiska i Stockholm, 2014.

Pressmeddelande: Anders Petersen ställer ut på Hasselblad Center i Göteborg i vår

Anders Petersen är en av Sveriges viktigaste och internationellt mest uppmärksammade fotografer med stort inflytande på nordisk fotografi. Våren och sommaren 2024 visar Hasselblad Center i Göteborg en separatutställning med hans arbeten. Utställningen fokuserar på serien City Diary som visas för första gången i större omfattning. Det är en visuell dagbok från konstnärens resor runt om i världen under de senaste fem decennierna. Anders Petersen fyller 80 år i vår och utställningen är en hyllning till hans arbete och stora gärning inom svensk fotografi.

Anders Petersens intresse för människor har varit närvarande i hela hans konstnärskap. De befinner sig ofta i samhällets marginaler, från det tidiga arbetet om personerna som befolkade baren Café Lehmitz i Hamburgs hamnkvarter från slutet av 1960-talet och trilogin om stängda institutioner i Sverige från 1980-talet, till dagens skildringar av människor i utkanterna av urbana miljöer. Centralt i hans arbeten är mötet med de porträtterade där tilliten till honom som fotograf är helt avgörande. Han beskriver sin metod som en övning i att våga vara tillräckligt svag – inte stark – och därmed mer öppen för närheten till en annan människa. De svartvita och intensiva fotografierna visar utsnitt ur livet med alla dess kontraster – det råa med det ömsinta. Många av fotografierna i utställningen fokuserar på närgångna skildringar av kroppen; naken hud, tatueringar, sår och fötter i stilettklackar, men även klassiska porträtt av personer med stark personlig utstrålning. Detta blandas med observationer av företeelser och detaljer i stadsrummet; bilar, stilleben, djur, barer och arkitektur. Människorna i Anders Petersens bilder ömsom festar, älskar, dansar; ömsom vilar och bara är.

Bildformatet är stort och många av de drygt 150 bilderna hänger tätt inpå varandra från golv till tak. Installationen ger ett överväldigande och till synes kaotiskt intryck. Men bildurvalet är noga övervägt för att skapa en visuell berättelse, där helheten är lika viktig som de enskilda fotografierna. För att skapa en kontrast och växling av tempo finns i mitten av utställningsrummet ett urval bilder i mindre format, inramade på klassiskt vis med passepartout. Presentationen är lugnare, vi får ta del av en bild i taget och det finns ett större fokus på komposition, porträtt och stämningsfulla betraktelser.

Bilderna i utställningen spänner över fem decennier och de senaste är tagna 2022. Några av de städer som konstnären fotograferat i är London, Rom, Berlin, Neapel och S:t Petersburg. Detta är dock ingenting som betonas och det estetiska uttrycket är detsamma oavsett tid och plats. Här uppstår ett allmänmänskligt tillstånd och några av människans grundläggande behov och begär står i fokus; kärlek, lust och gemenskap.

Biografi

Anders Petersen är född 1944 i Stockholm. Han studerade vid Christer Strömholms fotoskola 1966–68 samt vid dåvarande Filmskolan, Dramatiska Institutet, 1974. Hans första bok, Gröna Lund – om människor på ett nöjesfält publicerades 1973, följt av den kultförklarade boken Café Lehmitz, 1978. De första tre volymerna i serien City Diary gavs ut 2012 och resterande fyra volymer kommer att publiceras på tyska förlaget Steidl.