Fotografer

Årets bild 2020 öppnar upp för fler tävlande

Sveriges mest prestigefyllda fototävling för bildjournalister presenterar en del förändringar. Från i början av december går det att skicka in bidrag.

Årets bild är tävlingen som 1942 startades av Pressfotografernas klubb (PFK) och har sedan dess varit starkt sammankopplad med denna klubb. Nytt för Årets bild 2020 är att alla yrkesverksamma bildjournalister kan delta i tävlingen, även de som inte är medlemmar i PFK. Ett medlemskap i Journalistförbundet, Bildleverantörernas förening eller Svenska Fotografers Förbund gör det också möjligt att delta i tävlingen. Men det är alltjämt en tävling för proffsen.

En ny kategori presenteras av arrangören: Årets reportage, där bilder får vara tagna under de tre senaste åren med minst en bild tagen under tävlingsåret 2020. Reportageklasser har funnits tidigare i tävlingen men får nu ett större övergripande pris.

Andra nyheter: Utmärkelsen Årets fotograf kan även tilldelas tv- och filmfotografer. Årets rookie är öppen för de under 30 år och där de tävlande ansöker med en portfolio på max 30 bilder. Och redan när nomineringarna presenteras i februari kommer de tävlandes bilder att publiceras.

”Fokusera mer på innehåll”

Fotograferna Martin von Krogh och Vilhelm Stokstad leder numera tävlingen och de vill se ett större fokus på innehåll:

”Bild, stillbild som rörlig, är en avgörande del i journalistiken och för att fortsätta höja statusen på bildjournalistiken tror vi det är viktigt att fokusera mer på innehåll än yta och inspireras av tävlingar som Pulitzer. Vinnande bilder hittar ofta ett samspel mellan innehåll och yta”, skriver de i ett pressmeddelande.

Prisutdelningen för Årets bild 2020 är planerad att hållas på Nalen i Stockholm den 19 mars 2021. Men det beror förstås på pandemiläget om det blir möjligt.

Priserna för Årets bild 2020

18 priser delas ut i 11 klasser varav flera har underklasser för bildserier/reportage och enstakabilder.

1. Nyhet Sverige (serie singel)

2. Vardagsliv Sverige (serie singel)

3. Nyhet utland (serie singel)

4. Vardagsliv utland (serie singel)

5. Porträtt (serie singel)

6. Sport (serie singel)

7. TV (kort 5 min lång 15 min)

8. Årets fotograf

9. Årets reportage

10. Årets rookie

11. Årets bild

Du läser mer om tävlingen på aretsbild.se som i december presenterar all ny information om Årets bild 2020.