ÅRETS BILD 2023

Årets bild 2023: Här är alla vinnare i årets tävling

Årets bild 2023. "Avishag Hayon kramar om 20-årige sonen Eylon, som varit hemma på permission, innan han reser tillbaka till armén. Efter Hamas attack mot Israel den 7e oktober är stressen och oron ständigt närvarande. – På morgonen öppnar jag telefonen för att se när Eylon senast var online. Om det var vid klockan 04 eller 05 blir jag lugn. Då vet jag att han är tillbaka på basen. Annars blir jag väldigt orolig, säger hon."

Linus Sundahl-Djerf från Svenska Dagbladet blev den stora vinnaren 2023 – och vann två kategorier: Årets Bild och Årets porträttbild. Meli Petersson Elafi blev Årets fotograf och Heleen Rebel (SVT) fick Årets Hederspris.

Linus Sundahl-Djerf från Svenska Dagbladet blev den stora vinnaren som förutom att vinna kategorin Årets porträttbild även vann Årets bild med sin bild på Avishag Hayon som kramar om sin son Eylon innan han reser tillbaka till armén. 

"På morgonen öppnar jag telefonen för att se när Eylon senast var online. Om det var vid klockan 04 eller 05 blir jag lugn. Då vet jag att han är tillbaka på basen. Annars blir jag väldigt orolig", lyder bildtexten som förklarar bilden och vad mamman Avishag sagt.

Så här lyder juryns motivering till Årets bild: 

”Omtanken och kärleken till våra barn tar aldrig slut. Det visar Årets Bild på vackraste sätt. Den är tyst, den är öm, den är universell”.

Meli Petersson Elafi blir den fjärde kvinnan – och tredje på raken – att vinna Årets fotograf. 1971 vann Ragnhild Haarstads, 2021 vann Lotta Härdelin och 2022 vann Lisa Mattisson priset Årets fotograf. Elafi vann även kategorierna Årets Vardagslivsbild inrikes och Årets Porträttreportage.

Denise lärare kommer fram till henne och frågar hur hon mår under lektionen den 25 september, 2023, i Vinsta grundskola västra. Denise är 15 år och går i klass 9b, hon får extra stöd så att hon ska klara av att få godkänt i grundämnena.

Så här lyder juryns motivering till Årets fotograf: 

”Personerna i serierna känner så pass stort förtroende för fotografen att de tillåter sig själva att visa sig sårbara i en miljö där attityd är allt. Fotografen har med närvaro, respekt och empati lyckats gestalta en tillvaro vi sällan får insyn i”.

Anders Hansson (DN) belönades för Årets Berättelse: "Uspenka, 15 april 2014. En grupp soldater ur gränstrupperna välsignas av en orto­dox präst vid ett stort träkors som rests vid infarten till lägret. Prästen skvät­ter vigvatten på soldaterna innan de gör helt om och återgår till att hugga ner buskar och småträd för att kamouflera lägret."

Heleen Rebel (SVT) fick Årets Hederspris och Anders Hansson (DN) belönades för Årets Berättelse. Paul Hansen (DN) belönandes för Årets nyhetsreportage, både inrikes och utrikes samt för Årets TV reportage. 

Årets nyhetsreportage inrikes.
Årets nyhetsreportage utrikes.

 

Årets bild 2023: Alla vinnare

Årets Bild: Linus Sundahl-Djerf/Svenska Dagbladet

Juryns motivering: ”Omtanken och kärleken till våra barn tar aldrig slut. Det visar Årets Bild på vackraste sätt. Den är tyst, den är öm, den är universell.”

Årets Fotograf: Meli Petersson Ellafi/Frilans

Juryns motivering: ”Personerna i serierna känner så pass stort förtroende för fotografen att de tillåter sig själva visa sig sårbara i en miljö där attityd är allt. Fotografen har med enorm närvaro, respekt och empati lyckats gestalta en tillvaro vi sällan får insyn i.”

Årets Berättelse: Anders Hansson/DN: "Slovjansk, 14 april 2014. Män med påkar och sköldar längst upp på barrikaden av bildäck och bråte utanför det av separatister ockuperade polishögkvarteret i Slovjansk. Innanför rör sig män med mer avancerad beväpning, gamla kalasjnikovs och sovjetiska pistoler. Människorna som står runtomkring är äldre och tysta men stöder tydligt upprorsmakarna."

Årets Rookie: Lisa Hallgren/Nordens fotoskola/frilans: "Den färöiska urhästen riskerar att utrotas. I över 20 år har Anna Louisa Joensen tagit hand om hästarna och kämpat för att lokalbefolkningen och staten ska förstå vad det är som händer. För få föl föds varje år och det lokala intresset för färöhästarna är svagt. Anna Louisa tror att ett hävande av det exportförbud som råder för färöhästen skulle hjälpa hela situationen avsevärt då det finns intresse i övriga Norden att hjälpa till. Samtidigt som hon försöker ändra lagen och öka engagemanget för hästrasen så fortsätter hennes dagliga skötsel av flocken."

Juryns motivering: "Hon är en fotograf som gör medvetna och begåvade val, journalistiska likväl som bildmässiga. Hon fångar skickligt ögonblicken och bilderna förmedlar alla möjliga slags känslor och stämningar: humor, uppgivenhet, ömhet, glädje och trötthet. X får det att hända saker i varje bild, väljer nya intressanta vinkar och växlar skickligt mellan att lyfta fram helheten och väl valda detaljer."

"Nyhetsbild inrikes: Alex Ljungdahl/Frilans: "Våldsamma slagsmål bröt ut på en regimtrogen eritreansk festival på Järvafältet i Stockholm. Ett hundratal personer frihetsberövades av Polisen och över 50 personer skadades i scenerna som beskrivs som ”totalt kaos”. Polisen tar till alla medel för att jaga demonstranterna bort från platsen, men misslyckas gång på gång."

Juryns motivering: "Ett våldsamt år för Sverige återspeglas i denna kategori. Kontrasten mellan action och omgivning ger vinnarbilden en ton av surrealism. Elementen i bilden liknar oförenliga delar av en förvrängd saga."

Nyhetsreportage inrikes: Paul Hansen/DN

Juryns motivering: "Den värsta mardrömmen håller på att utvecklas för oss. Vi är väldigt nära och känner smärtan, saknaden och meningslösheten. Historien berättas varsamt och med respekt."

Nyhetsreportage Utrikes: Paul Hansen/DN: "Det ryska anfallet mot Ukraina fortsätter. Människor dödas varje dag. Läget kring staden Bakhmut är särskilt besvärligt. Ukrainska arméns artilleri gör sitt yttersta för att hålla ryssarna stången. Kriget i Ukraina kretsar mycket kring indirekt eld. Kanonerna kallas för ”Krigets Gudar” och de eldleds ofta via spaningsdrönare som skickar koordinater till artilleristerna. När skotten gått iväg är det bråttom. Ryssarnas anti-artilleri radar och drönare är högaktivt och moteld kan komma vilken minut som helst."

Juryns motivering: "Fotografen tar sig in i krigets mörkaste, mest skrämmande situationer. I skyttegravar, på sjukhus och i sönderbombade hem utspelas mänsklighetens skoningslösa grymhet precis framför fotografens ögon. Denna bildjournalist viker aldrig från det svåra, och lyckas samtidigt hålla hela sitt känsloregister öppet, då bilderna inte enbart visar grymhet utan också skildrar längtan, sorg, ömhet och kärlek."

Nyhetsbild Utrikes: Pontus Höök/Verdens Gang/frilans: "6 Oktober 2023 Philadelphia PA US. Hundratals människor som är beroende av den nya drogen Tranq fyller gatorna i stadsdelen Kensington i Philadelphia. Tranq är gatunamnet för bedövningsmedlet xylazine, blandat med heroin och fentanyl. Medlet är inte avsett för människor utan används för att bedöva hästar, kor och andra stora däggdjur. Drogen är mycket beroendeframkallande, mycket dödlig och har fruktansvärda biverkningar. Användarnas kroppar äts inifrån. Amputation är ofta den enda räddningen." 

Juryns motivering: "Fotografen har skildrat en situation där mänskligheten nått en total misär. Denna till synes extrema händelse har tyvärr blivit så vanligt förekommande att bilden även platsar i kategorin vardagsliv. En bildjournalistik som visar på en stark känsla för berättande och en skicklighet i journalistisk nyhetsförmedling."

Vardagslivsreportage inrikes: Tom Wall/Sydsvenskan/Frilans

Juryns motivering: "Många små subkulturer skapar tillsammans ett helt samhälle. I Vardagsliv Sverige Reportage går vi in i en värld där vi blir överraskade och får något helt annat än vi förväntat oss. Vi möter människor som fyller sina liv med innehåll som ger dem glädje och mening." 

Vardagslivsbild inrikes: Meli Petersson Ellafi/Frilans

Juryns motivering: "Fotografiet ställer oss inför ungas utmaningar att hänga på och finna mening i ett samhälle där kraven ökar och klyftan mellan generationerna verkar större än på länge." 

Vardagslivsreportage Utrikes: Magnus Wennman/Aftonbladet

Juryns motivering: "Utan bildjournalistiken som vittnesmål och bevis skulle denna skamfyllda berättelse kanske aldrig avslöjas. Med en genial arbetsmetod och stor yrkesskicklighet lyckas fotografen med ett avslöjande kring västvärldens skenheliga försök att ursäkta sin konsumtionsfokuserade livsstil."

Vardagslivsbild Utrikes: Niklas Gustavsson, Helsingborgs Dagblad: "Serafima Martynova med familjen stannade i sitt hus i utkanten av staden Snihurivka i södra Ukraina under hela ryska ockupationen. I dag har ett av barnen slutat prata och det äldsta är kraftigt utåtagerande. Behovet av humanitärt bistånd är bottenlöst och de ockuperade områdena är svårast att nå."

Juryns motivering: "Även kriget har en vardag. Även i kriget finns familjer med föräldrar som på kvällen stoppar om sina barn inför natten. Detta fotografi är en smärtsam påminnelse om hur kriget stympar människor i deras mest existentiella, grundläggande behov av omsorg, kärlek och ömhet."

Porträttreportage: Meli Petersson Ellafi/Frilans/Expressen

Juryns motivering: "Fotografen har fått tillträde till en sfär som sällan belysts i medierna. Genom ett poetiskt och drömskt bildspråk avtäcker fotografen en historia som i verkligheten är allvarlig och nådelös. Trots frånvaron av ansikten känner vi en påtaglig närhet till berättelsen. Det är en utmanande uppgift, navigerad med en blandning av empati, social kompetens, fördjupning och formmässig variation, vilket skapar en berättelse rik på både emotionellt djup och fotografisk nyans."

Porträttbild: Linus Sundahl-Djerf/Svenska Dagbladet: "Iulia Moroz sitter på sängen i den tillfälliga lägenheten utanför Stockholm, medan barnen leker på golvet. Hon kom till Sverige tillsammans med sin familj strax efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina, men saknar fortfarande rätten till SFI eller folkbokföring. Medan länder som Tyskland beskrivs som en framgångssaga för etableringen av ukrainska flyktingar, kritiseras Sverige för att sakna centrala integrationsinsatser. “När vi kom hit hade jag en stark önskan om att lära mig språket och skaffa jobb. Men nu har jag börjat förlora hoppet. Det känns som ett moment 22.”, säger hon."

Juryn motivering: "Ett gripande ögonblicksporträtt, starkt och vackert i sin enkelhet. Personens kroppsposition, ansiktsuttryck, ljuset och detaljerna omkring förmedlar tillsammans en liten berättelse om att vara fångad mellan det förflutna och nuet. Personen är fysiskt närvarande framför fotografens kamera, men tankarna verkar vandra någon annanstans."

Sportreportage: Maxim Thoré/Bildbyrån 

Juryns motivering: "Med stark närvaro har fotografen fångat ögonblick som gestaltar livet bortom sporten. Resultatet är en serie med god visuell sammanhållning som visar balansen mellan lek och allvar för unga professionella idrottare."

Sportbild: Andreas Bardell/Aftonbladet: "När leken blir allvar. I ett omklädningsrum på Enebybergs IP vägs och mäts de 13-åriga fotbollsspelarna. Bakgrunden är en diskussion om vilken spelform som egentligen är mest gynnsam för deras utveckling – och i slutändan svensk landslagsfotboll. En diskussion som blivit en debatt och nu även en revolt där barnlag lämnar svensk seriefotboll för att spela regelvidriga matcher i hemlighet eller i utlandet."

TV Nyheter: Iman Tahbaz/Foto & Redigering/SVT, Reporter Erika Bjerström 

Juryns motivering: "Med en tydlig dramaturgi och ett näst intill sakligt bildspråk visar fotografen på ett kraftfullt sätt hur klimatkrisen ökar klyftan mellan rika och fattiga, och hur de redan svaga är de som drabbas hårdast."

TV Sport: Maja Karlström/Foto, redigering & reporter/DN

Juryns motivering: "Med god dramaturgi, klippning och visuell sammanhållning ser vi en historia med djup där inslaget belyser större ämnen än bara sporten."

TV Reportage: Fotograf Paul Hansen/DN, Redigerare Madeleine Longo, Reporter Peter Englund

Juryns motivering: "Med ett känslomässigt och poetiskt tilltal vill fotografen berätta om den verklighet som soldater i den yttersta frontlinjen lever i. Denna vardagsskildring är för de flesta av oss främmande, men fotografen lyckas med sin berättelse, tränga in och beröra."

 

Årets Hederspris går till: Heleen Rebel/SVT