Utställning

Årets bild 77 år – utställning på Galleri Kontrast

Årets bild 2006. Jocke Berglund jobbade för Expressen och fångade förödelsen efter stormen Gudrun, i formerna av ett träd.

Alla vinnarbilder från Årets bild sedan starten 1942 fram till 2019 ställs nu ut på Galleri Kontrast i Stockholm.

I utställningen "Årets bild 77 år" som öppnar på lördag på Galleri Kontrast ställs nu alla Årets bild-vinnarbilder sedan starten år 1942 ut. Fotohistorikern och tidigare adjungerad professor i bildjournalistik, Per Lindström, har i sin text om utställningen tagit fasta på en del milstolpar i Årets bilds historia. Bland annat skriver han om hur det hela började:

"En handfull medlemmar i Pressfotografernas klubb tog med sig var sin bild till den årliga julmiddagen och till kaffet och konjaken röstade man. Herman Ronninger på Svenska Dagbladet vann. Hans bild av en översnöad man som sålde virkade grytlappar var den som bäst berättade om hur Sverige hukade för kylan krigsvintern 1942."

Årets bild 1942.
Årets bild 1985.

Per Lindström skriver också om de olika tävlingsklassernas utveckling, och att man på 1970-talet började utse Årets pressfotograf, där Ragnhild Haarstad på Svenska Dagbladet var först att vinna. Men det skulledröja mer än 70 år innan en kvinna vinner Årets bild:2018 års upplaga blev därför historisk, med Anna Tärnhuvud som första kvinna att ta emot utmärkelsen.

I samband med Anna Tärnhuvuds titelvinst gjorde Kamera Bild en lång och uppskattad intervju med både Ragnhild Haarstad och Anna Tärnhuvud: "Historiskt fotomöte: Anna Tärnhuvud och Ragnhild Haarstad".

Årets bild 2013 av Paul Hansen. Bilden som är från Gaza fick även första pris i Nyhetsbild utland och ingick även i en serie bilder som tillsammans fick första pris i Bildreportage utland.

Årets fotograf 2019 är DN-fotografen Paul Hansen, som vann utmärkelsen för nionde gången – något som gör honom till en av de främsta vinnarna om årets bästa bilder. Även Aftonbladets Magnus Wennman håller rekord med sina sex priser i 2019 års tävling – med sina totalt 63 utmärkelser. 2019 tävlade 192 fotografer i 18 klasser med sammanlagt 207 reportage, 57 tv- och webbinslag och 1618 stillbilder.

Årets bild-vinnare 2013–2019

Vernissagenför utställningen "Årets bild 77 år" äger rum nu på lördag 6 april klockan 12–16. Utställningen pågår fram till 28 april.