Nyhet

Även solen har sina fläckar

Och nu börjar det bli rejält intressant för norrskenets skull, igen.

Bilden ovan visar solens utflöde av röntgenstrålning. Topparna indikerar solar flares, sol-facklor. Aktivitet. Hopp, iaf när vi pratar norrskenschanser. I skrivande stund finns inte mindre än fem solfläcksregioner på den jordriktade delen av solen, och dessutom sker - vad det ser ut som - två parallela utbrott, bägge från solens södra hemisfär, men tyvärr kanske inte med tillhörande utkastning av materia vad det ser ut som just nu. Vi måste alltså skilja på solar flares, solutbrott - och koronamassutkastningar. Ingen fara, man vänjer sig.

Men. Det är mycket som pågår. Basserat på aktuellt läge finns svaga norrskenschanser omkrign 27/28e augsti, och kanske också 29e (om data visar på någon utkastning). Jag måste också erkänna att jag går igång rejält på den solfläcksregion som ligger på solens sydöstra-kant, som relativt nyligen roterat in i jordriktad position. AR3089. Den verkar kunna leverera den kraftigaste kategorin av solutbrott, den magiska X-klass-kategorin. Skulle ett sådant solbrott slita med sig en del av solens korona och skapa en koronamassutkastning åt vårt håll, ja då kan vi börja prata action du lux.

Så, allt sammanfattat borgar den nuvarande aktiviteten för att de kommande 5-8 dagarna blir lite av en försmak inför solar maximum, dvs runt juli 2025 då solen förväntas ha som flest solfläckar på ytan. Utan tvekan börjar den här norrskenssäsongen bra. Men, vi vill ha "bäst"! Kanske smäller det? Vi får se.

Kanske vill du prenumera och få tillgång till inte bara Norrsken Plus, utan även hela utbudet på Kamera Bild? Tack, i så fall, då stöder du Norrskensverige, våra observationer och uppdateringar kring norrskensläget.