https://www.kamerabild.se/nyheter/bransch/olympus-saljer-sin-kameraverksamhet
547323
Bransch
falskt
Bransch

Olympus säljer sin kameraverksamhet

Totalbetyg

Efter 84 år i branschen väljer Olympus att sälja sin kameraverksamhet till företaget Japan Industrial Partners (JIP). Olympus kameraområde har de tre senaste åren gått med förlust.

Konkurrensen från smartphones anger Olympus som ett av skälen till att det är tufft på kameramarknaden. Trots stora ansträngningar att möta utmaningen från mobilkameran har Olympus gått med förlust de tre senaste åren. Därför väljer nu företaget att sälja sin kameraverksamhet.

 

Köparen är Japan Industrial Partners (JIP), ett företag som har specialiserat sig på att ta över förlusttyngda verksamheter, rekonstruera dem och sedan förhoppningsvis få dem att gå med vinst. Tidigare har JIP bland annat tagit över Sonys märke Vaio.

Första kameran kom 1936

Efter fortsatta diskussioner och förhandlingar hoppas Olympus och JIP kunna skriva på ett avtal innan sista september 2020. Hur JIP därefter väljer att hantera sitt nya förvärv återstår att se, men antagligen kommer Olympus-kamerorna att leva vidare i någon form. 

Olympus som till stor del ägnar sig åt medicinsk utrustning, har sedan 1936 även varit en del av kameramarknaden då de släppte sin Semi-Olympus I. Under de följande decennierna kom populära modeller som PEN och OM.

167315513313063_3347676335276949