KAMERAnyhet

Canon EOS R1 släpps under 2024 – ny sensor & förbättrad autofokus

Canon bekräftar nu att man kommer släppa sin flaggskeppskamera Canon EOS R1 med RF-fattning under detta år. Samtidigt avslöjas några nya funktioner som kameran får.

Det har pratats om kameran under många, många år – men nu äntligen meddelar Canon att de utvecklar sin flaggskeppskamera för R-systemet – EOS R1. Kameran går just nu igenom fälttester för att finslipas innan den släpps, vilket är planerat till någon gång under detta år, 2024.

Även om specifikationerna ännu inte är officiella så berättar Canon att EOS R1 är anpassad för yrkesfotografer, vilket i detta fall innebär att kameran "kombinerar prestanda i toppklass med den kraftfulla hållbarhet och stora pålitlighet man begär av en flaggskeppsmodell", enligt Canons pressmeddelande. 

Kameran ska även "förbättra prestandan dramatiskt både när det gäller stillbilder och film (jämfört med EOS R3)", men exakt vad som menas med detta är oklart – även om vi får en del förklaringar om autofokusens möjligheter.

Det vi däremot vet är att Canon EOS R1 använder den nyutvecklade bildprocessorn DIGIC Accelerator tillsammans med en befintlig DIGIC X-processor. Detta i sin tur betyder att bildbearbetningssystemet är nytt, liksom CMOS-sensorn, med möjlighet att bearbeta data i hög hastighet. 

I sitt pressmeddelande skriver Canon även att kameran ska "leverera aldrig tidigare skådade framsteg för autofokus (AF) och andra funktioner", vilket gör att förväntningarna är enorma om kameran ska klara av att vara snabbare än exempelvis Sony A9 III som släpptes förra året, med realtidsfokus utan fördröjning, motivigenkänning, möjlighet till 120 bilder per sekund i råformat samt global slutare.

Ett nytt funktionsläge för autofokusen, "Action Priority", uppmärksammas motivets rörelse genom att analysera motivets status. Funktionen ska avgöra automatiskt vilken spelare som utför en viss handling som att skjuta bollen och gör denna spelare till huvudmotiv, och flyttar AF-ramen till denne direkt.

Följande autofokus hos Canon EOS R3. Om den valda objekttypen inte finns försöker R3 hitta något av de andra så länge man inte valt "ingen". Hos EOS R1 ska motivspårningen ha förbättrats ytterligare.

Bildbearbetningssystemet och deep learning-tekniken har kombinerats för att uppnå motivigenkänning med hög hastighet och hög precision, och enligt Canon har även noggrannheten i motivspårningen förbättrats i bland annat lagsportgrenar där flera motiv korsar varandra kan målmotivet spåras kontinuerligt, även om en annan spelare passerar direkt framför. 

Även bildkvaliteten ska förbättras med hjälp av det nya bildbearbetningssystemet och deep learning-tekniken. Canon inför funktionen bildbrusreducering som sedan tidigare funnits som programvara, som nu blir en kamerafunktion för att förbättra bildkvaliteten och för att bidra till användarnas kreativitet. Exakta funktioner avslöjas inte.