NYHET / OBJEKTIV

Canon utvecklar RF-S 3,9mm f/3,5 Dual Fisheye & RF-S 7,8mm f/4 STM

Canon utvecklar två nya EOS VR-objektiv i APS-C för EOS R-systemet.  

Canon släpper nu information om två kommande objektiv för stereoskopisk VR-film: RF-S 3,9mm f/3,5 Dual Fisheye samt RF-S 7,8mm f/4 STM. Objektiven passar EOS R-systemet och är i APS-C-format.

RF-S 3,9mm f/3,5 Dual Fisheye har en bildvinkel på 144 grader och består av två linskonstruktioner som skapar två objektiv med ett avstånd på 60mm från varandra. Det är detta avstånd som används för att kunna skapa en 3D-bild, på samma vis som vi människor upplever djupseendet i vår omvärld. Objektivet har en närgräns är 0,2m och väger 290 gram.

Det andra objektivet, Canon RF-S 7,8mm f/4 STM Dual har liknande egenskaper men är mer kompakt, och är kompatibelt med Apple Vision Pro som gör att du kan titta på filmerna i Apples headset. Exakta specifikationer finns inte just nu.

Canon RF-S 3,9mm f/3,5 Dual Fisheye finns tillgängligt från slutet av juni 2024. Rekommenderat pris är 16 499 kronor inklusive moms.

Canon RF-S 7,8mm f/4 STM Dual kommer finnas tillgängligt senare i höst. Exakt pris är ännu inte avslöjat.

Redan 2021 skrev vi om det första VR-objektivet för RF-fattningen, Canon RF 5,2mm f/2.8L Dual Fisheye i fullformat, som när det används ger en 180-graders bildvinkel.

I sitt system "Canon EOS VR-system" finns möjligheten att filma VR-material med en Canon EOS R-kamera med RF-fattning. Resultatet blir en stereoskopisk VR-film i 180 grader. Filmerna fångas upp genom två bildcirklar på en sensor, som sedan kan skapa VR-filmen i efterbehandlingen.