Fotografer

Claes Grundstens bok ”Skärgård” utsedd till Årets pandabok 2024

Naturfotografen Claes Grundsten vann Årets pandabok 2024 med sin nya fotobok "Skärgård". Kronprinsessan Victoria var med vid ceremonin. Foto: WWF
Claes Grundsten har utifrån sina personliga perspektiv och erfarenheter fångat bilder av Stockholms skärgård. Foto: Claes Grundsten
Med boken u201dSkärgårdu201d får Claes Grundsten för andra gången utmärkelsen Årets pandabok. Han har tidigare fått det 2009 för boken u201dSveriges Nationalparkeru201d. Foto: Claes Grundsten
u2013 Jag har bott här ute i 23 år nu, paddlat och åkt båt, så skärgården kan jag rätt bra, säger Claes Grundsten.

Claes Grundsten har med sin nya bok ”Skärgård” fått ta emot utmärkelsen Årets pandabok av Världsnaturfonden WWF. ”Jag är oerhört stolt och glad över utmärkelsen eftersom boken handlar om min hembygd”, säger Claes Grundsten som prisades i närvaro av kronprinsessan.

Claes Grundsten som är bosatt på Ingarö har under de senaste åren jobbat i sitt närområde: Stockholms skärgård. När Kamera Bild intervjuade honom för två år sedan berättade han om fördelarna med att ha nära till motiven.

– Det är en sak att vara på storslagna platser som man kanske besöker en gång i livet. Där måste turfaktorn vara till ens fördel. Men man har mycket större chans att nå framgång om det är platser som man kan besöka flera gånger. Som man har kartlagt och där man vet var man ska stå i olika situationer, beroende på hur ljuset faller. Jag har bott här ute i 23 år nu, paddlat och åkt båt, så skärgården kan jag rätt bra. Och det ska jag försöka göra något av.

Resultatet blev den nya boken ”Skärgård” som i dag utsågs till Årets pandabok 2024 av Världsnaturfonden WWF under en högtidlig ceremoni i närvaro av kronprinsessan Victoria.

– Jag är oerhört stolt och glad över utmärkelsen eftersom boken handlar om min hembygd, säger Claes som har ägnat ett helt liv åt att utforska och dokumentera skärgårdens ständiga skiftningar i naturen.

– Jag tyckte det behövdes en ny bok om naturen i skärgården. Visst har det gjorts sådana böcker tidigare, men alla är ju tidsmarkörer. Jag ville dessutom berätta utifrån mina personliga perspektiv och erfarenheter.

Claes Grundsten har utifrån sina personliga perspektiv och erfarenheter fångat bilder av Stockholms skärgård.

”Jag har släppt romantiken”

Stockholms skärgård som besår av 25 000 öar, kobbar och skär har en mångfald av naturtyper som gör skärgården unik. För Claes är det just naturen som står i fokus:

– För många författare har skärgårdslandskapet varit en bakgrundskuliss till något annat. Jag vill plocka fram kulissen och sätta den i fokus. Jag har släppt sommarstugeromantiken, båtpassionen, det är en värld för sig. Det är naturen som gör den här miljön så värdefull och attraktiv och det är det jag velat få fram.

Med boken ”Skärgård” får Claes Grundsten för andra gången utmärkelsen Årets pandabok. Han har tidigare fått det 2009 för boken ”Sveriges Nationalparker”.

”Fotokonst på absolut högsta nivå”

Motiveringen till Årets pandabok 2024 lyder: ”Claes Grundsten låter oss komma nära skärgårdens vildmark, både känslomässigt och konkret, på ett sätt som bara enastående konstnärlig skicklighet kombinerad med stor friluftsvana kan åstadkomma. Praktverket ’Skärgård’ förmedlar kärlek och respekt för denna – också i globalt perspektiv – verkligt unika natur. Det här är fotokonst på absolut högsta nivå, parat med djup kunskap, som visar hur mycket vi alla har att vara rädda om.”

– Jag har bott här ute i 23 år nu, paddlat och åkt båt, så skärgården kan jag rätt bra, säger Claes Grundsten.

Claes är sedan tidigare flerfaldigt prisbelönt och även utnämnd till hedersdoktor vid Stockholms universitet för sina naturskildringar. Han har gjort ett 35-tal böcker som gått ut i över en halv miljon exemplar sammanlagt. Han mottog senast Årets Pandabok 2009 för ”Sveriges Nationalparker”. Dessutom finns hans bild från Sarek på den svenska tusenlappen.