Fotografer

Daniel Nilsson vinner årets Tunbjörkpris för sina pandemibilder

Daniel Nilsson får årets Lars Tunbjörkpris för sitt projekt ”Hemmakontor”.

Fotografen Daniel Nilsson får Lars Tunbjörkpriset 2022. Han hedras för sitt projekt ”Hemmakontor” där han skildrar hur många av oss arbetade under pandemin. Daniel Nilsson blir den sjunde i ordningen att få ta emot utmärkelsen.

– Som ett tidsdokument över den här tiden som blev en av de största förändringarna i vårt arbetsliv i modern tid, beskrev fotografen Daniel Nilsson sitt projekt ”Hemmakontor” när Kamera Bild intervjuade honom i samband med att han gav ut sin bok med projektets bilder.

Daniel Nilsson

Ålder: 43 år.

Bor: I Malmö.

Gör: Frilansfotograf med bland annat dagstidningar och magasin som uppdragsgivare. Är även på halvtid bild­redaktör och fotograf på fotbollsmagasinet Offside. 

Aktuell med: Boken »Hemmakontor« där han porträtterar hur folk har jobbat hemifrån under pandemin. 

Utrustning: För projektet om hemmakontoren har han fotograferat med en Canon EOS 5D Mark IV och en ringblixt från Elinchrom med ett Quadra-aggregat. Han använder även en Canon EOS 1D X vid sportfotograferingar. 

Webb: dnilsson.se, Instagram: dnilsson

De skildrar ofta bisarra och komiska kontorslösningar – en verklighet många av oss levde med under pandemin.

Nu hedras Daniel Nilsson med årets Lars Tunbjörkpris för just det här projektet. I motiveringen skriver juryn:

”Daniel Nilsson såg hur gränsen mellan arbetsliv och privatliv försvann och fångade tonsäkert hur den kontorsarbetande klassen tog sig an pandemilivet.”

Juryn lyfter även i sin motivering fram att bilderna ”genomsyras av humor och skärpa”.

”Han såg lite uppgiven ut”

Det var när Daniel skulle gå ned i tvättstugan våren 2020 som han upptäckte att en granne hade inrett ett förråd till kontor. Daniel hörde ljudet av knappandet på tangenter.

– Jag tänkte ”vad sjutton kommer det där ifrån?”. Då såg jag att det lyste inne i ett källarförråd, så jag öppnade den dörren. Det första jag såg var hyllor med toalettpapper, pasta och majs. Längst in satt min granne Erik och jobbade.

Förvånat frågade Daniel: ”Vad gör du här, Erik?”

”Äh du vet, barnen är hemma från skolan för de är förkylda, och min fru jobbar hemifrån så jag har flyttat ned hit till källaren. Det är det enda stället jag kan vara ostörd på”, svarade grannen.

Scenen Daniel hade framför sig fick honom att genast inse en sak:

– Det var en underbar bild där han satt, han såg lite uppgiven ut också.

Det var när Daniel skulle gå ned i tvättstugan våren 2020 som han upptäckte att en granne hade inrett ett förråd till kontor.

”Skapat jättekonstiga miljöer”

I sin lägenhet hämtade Daniel kamera och blixt, Erik hade inga invändningar mot att bli fotograferad i förrådet. Daniel gjorde även en kort intervju för kanske var det här något att spinna vidare på, funderade han.

– Det jag hade sett när tidningar skrev om hemmakontor, var att de hade varit hemma hos någon som satt med sin laptop vid köksbordet. Det tyckte jag såg ut som det ibland brukar göra i min egen vardag, att jag tar upp min dator och sätter mig och gör något vid köksbordet. Sådana bilder var heller ingen större skillnad mot hur det brukar se ut i vanliga fall, säger Daniel och förklarar vidare:

– Men där i källaren förstod jag att folk hade byggt upp arbetsplatser. Släpat hem skärmar, skrivbordsstolar och skapat jättekonstiga miljöer. Jag insåg att det här är historiskt, för det har vi inte varit med om förut.

Senare visade Daniel källarbilden för några kollegor som utbrast ”vilken fantastisk bild”. Han fick ytterligare tips på märkliga hemmakontor, och ett fotoprojekt började växa fram.

Juryn lyfter i sin motivering fram att Daniel Nilssons bilder ”genomsyras av humor och skärpa”.

Sjunde i ordningen

Nu vinner Daniel Nilsson Lars Tunbjörkpriset, som instiftades efter att Lars Tunbjörk gick bort 2015. Priset går till någon som verkar i hans anda och Daniel är den sjunde i ordningen som får ta emot utmärkelsen. Tidigare har Leif Claesson, Elin Berge, Gerry Johansson, Åsa Sjöström, Hannah Modigh och Julia Lindemalm mottagit priset.

Förutom äran hedras Daniel Nilsson med 25 000 kronor.