stipendium

De är Hasselbladstiftelsens fotostipendiater 2024

Ur serien dia'fragma av Signe Fuglesteg Luksengard.

Hasselbladsstiftelsens naturfoto- & fotoboksstipendier för 2024 är nu utsedda.

Hasslebladsstiftelsen har nu utsett årets fotobokstipendiater – Signe Fuglesteg Luksengard, Simon Mlangeni-Berg och Mårten Lange, för sina fotoböcker och projekt. Konstfotograferna Ivar Hagren och Weronika Bela får årets naturfotostipendium.

Signe Fuglesteg Luksengard tilldelas stipendiet på 50 000 kr för bokprojektet dia'fragma, som är en utforskning kring fysiska upplevelser av fotografi i just bokformat. Utgångspunkten är enligt Signe erfarenheter av förändringar, minnen och andning:

Porträtt av Signe Fuglesteg Luksengard & bild från dia'fragma.

"Jag utforskar om fotografiet kan fånga det som är osynligt för ögat, som känslan av att andas in, hålla andan och andas ut igen. Känslan av att hålla fast vid någon och sedan släppa taget. Diafragman är muskeln där det psykiska påverkar det fysiska, som att hålla sig uppe och hålla andan kan orsaka kroppsliga reaktioner och spänningar i kroppen. Boken är skapad för att man ska kunna andas med den och gå från att vara vikt till att veckla ut sig."

Porträtt Simon Mlangeni-Berg och bild från Till världens bästa pappa.

Simon Mlangeni-Berg tilldelas stipendiet på 30 000 kr för boken Till världens bästa pappa, ett 13 år långt projekt att i bokform berätta den komplexa historien om en sons såriga relation till sin far.

Mlangeni-Bergs pappa gick bort 2008 efter att ett eskalerande missbruk hade tagit över hans liv. Tre år senare gör fotografen ett första försök. Det blir en liten dokumenterande bok över pappans hem med alla sina lämningar och minnen. Men boken ’dög inte’ – och med dessa kortfattade ord får läsaren en antydan om faderns och sonens relation. 

Några år senare försöker han igen. Boken kommer nästan till tryck, innan tvivlet tar över. Vintern 2022 görs en tredje bok, nu full med anteckningar och kollage. Den tryckts men visas aldrig upp för någon. Samtliga försök dokumenteras och utgör grunden för Till världens bästa pappa.

Porträtt av Mårten Lange och bild Ur The Palace.

Mårten Lange tilldelas stipendiet på 20 000 kr för boken The Palace där han utforskar arkitekturens roll som behållare av minnen, känslor och gemensamma föreställningar:

"Boken tar utgångspunkt i ett minnespalats – en teknik utvecklad innan boktryckarkonsten för att memorera stora mängder information. Lange har skapat en visuell labyrint i palatset där varje fotografi fungerar som en dörr till olika tidsepoker och känslomässiga tillstånd."

Ivar Hagren & Weronika Bela Foto: Jean Baptiste Beranger och bild från Behind the Silver Veil.

Ivar Hagren och Weronika Bela får årets naturfotostipendium på 100 000 kronor för Behind the Silver Veil, som utforskar fotografiets miljöpåverkan genom att fokusera på den nedlagda Agfa/Orwo-fabriken i Wolfen. 

Enligt rykten finns en "Silversjö" i området, där fabriken dumpade avfall och förgiftade vattnet så att film kan framkallas i det. Hagren och Belas research visade att det handlar om en gruva utan silverämnen men med diverse kemikalier som påverkar stadens grundvatten.

"Vi är otroligt glada och tacksamma över att vara mottagare av Hasselbladstiftelsens naturfotostipendium. Stipendiet möjliggör och uppmuntrar fortsatt arbete och fördjupning i vårt projekt om fotografiets materialitet, historia och miljöpåverkan."

De har här samlat 40 år gammalt Orwo-papper som de framkallar utan belysning, vilket skapar latenta spår av papperets minne. De experimenterar även med att skapa "silversjöar" genom att sprida framkallningsvätska över pappret, vilket resulterar i abstrakta landskapsbilder. 

Duon planerar även en utställning och publikation under 2026.