Lag & Upphovsrätt

Drönarfotograf gripen – filmade över centrala Stockholm

I området som filmades i centrala Stockholm där regeringsbyggnaden, riksdagshuset och slottet ligger, råder flygförbud.

Under onsdagsmorgonen har en utländsk man flugit drönare och filmat med sin drönare, i ett permanent restriktionsområde där sedan 2020 man inte får fotografera eller filma. I området ligger bland annat utrikesdepartementet, regeringsbyggnaden, riksdagshuset och slottet.

Mannen greps under onsdagsmorgonen av patrullerande poliser som såg mannen vid Riksbron där han öppet stod och filmade, misstänkt för brott mot skyddslagen.

– Han har lämnat en förklaring till polisen på plats varför han flög och filmade. Stämmer den så har filmningen en naturlig förklaring, men just nu är han gripen misstänkt för brott mot skyddslagen, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen, till SVT Nyheter.

Fotoförbud flygförbud

Skyddsobjekt med ett förbud mot att göra avbildningar får man inte fotografera eller filma, till exempel en militär anläggning, statsministerbostaden, Haga Slott med flera. Förbudsskylten har då en överkryssad kamera som indikerar fotoförbudet. (Skyddslag 2010: 305 7 § och 32 §).

För drönare upp till 25 kg krävs inga tillstånd från Transportstyrelsen så länge man flyger inom synhåll, max 120 meter över marken och inte över människor (i de nuvarande reglerna gäller att man måste söka tillstånd för alla drönare över 7 kg). Dessa drönare omfattas av den öppna kategorin. Däremot kan tillstånd från andra krävas, som från Lantmäteriet för spridningstillstånd av bild och film eller från närmsta flygplats för flygning inom kontrollzon.

Flygplatsernas kontrollzoner täcker ofta stora områden, till exempel ligger större delen av Stockholms stad inom en zon i och med närheten till Bromma flygplats. Inom en radie av fem kilometer från start- och landningsbana är det totalförbud mot att flyga med drönare utan tillstånd. Även vid helikopterflygplatser (gula prickarna) är det förbjudet att flyga.

Det finns flera områden med restriktioner, där särskilda villkor gäller för att få flyga. Ofta krävs tillstånd. Det här gäller över till exempel fängelser, kärnkraftverk, militära områden och ibland även naturområden. För att se var det finns restriktioner går du in på Luftfartsverkets hemsida, lfv.se.

Om du utan tillstånd flyger i ett restriktionsområde kan du göra dig skyldig till brott mot skyddslagen.

Lag Upphovsrätt

Mer frågor, svar och nyheter om upphovsrätt och juridik hittar du under vår avdelning juridik.