Event

Här är alla fotografer som gästar Fotomässans stora scen

På Fotomässans Fototorg hittar du som besökare den stora scenen. Här kommer Kamera & Bild att intervjua kända fotografer som bjuder på inspiration och tips under hela helgen. Här är en presentation av alla fotografer du kan lyssna på.

På den stora scenen vid Fototorget under mässan kommer Kamera Bild att hålla i intervjuer och samtal med kända fotografer verksamma i olika genrer. Det blir samtal om fotografering, redigering, utrustning och allt som har med foto att göra.

Stora mässcenen

Man kan sammanfatta det med att det kommer att finnas något för alla, och förhoppningsvis hittar du kanske något nytt som intresserar dig också. Nedan presenterar vi de fotografer som kommer att vara på den stora scenen, vilka de är och vad vi kommar att prata om under intervjuerna.

Niklas Nilsson, undervattensfotograf

[Lördag 15.45–16.15]

Niklas Nilsson är en prisbelönt naturfotograf med en stor passion för vår skandinaviska natur. För lite mer än 10 år sedan började Niklas ett nytt fotografiskt kapitel då han började utforska undervattensvärlden med kameran i högsta hugg. Idag är han en av Sveriges främsta undervattensfotografer som VM-medaljör och tvåfaldig svensk mästare i undervattensfotografering. Niklas hunger för nya fotografiska idéer och utmaningar ger honom näring till ständig utveckling inom sin genre.

I detta föredrag får ni en inblick i undervattensfotografi, hur fotografering går till, fototeknik och utrustning samt de många utmaningar man brottas med som undervattensfotograf.

Serkan Günes, landskapsfotograf

[Fredag 15.45–16.30, Söndag 14.15–14.45]

Prisbelönta landskapsfotografen Serkan Günes är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap i stort som smått och hans bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum.

Serkan har varit ambassadör för Fujifilm sedan 2012 och har spelat en viktig roll i utvecklandet av mellanformatssystemet GFX.

På Fotomässans stora scen kommer Serkan att visa några av sina bästa bilder från de senaste 10 åren och berätta mer om olika projekt han har gjort tillsammans med Fujifilm. Vi får även veta mer om hur han deltagit i utvecklingen av nya kameror.

Jessica Wikström, porträttfotograf

[Lördag 10.30–11.00]

Jessica Wikström är en prisbelönt porträttfotograf och ambassadör för Fujifilm baserad i Stockholm, specialiserad inom kreativa och cinematiska porträtt, med klienter över hela världen. Jessica arbetar ofta med en ljuskälla för att plocka fram både dramatik och djupa skuggor i sina bilder – något som kännetecknar hennes bildspråk.

Med kamera från Fujifilm, blixt från Profoto och direktfångst med Capture One visar Jessica sina bästa knep på hur man kan fånga snygga och dramatiska porträtt – direkt på Fotomässans stora mässcen.

Sandra Linnell, naturfotograf

[Fredag 11.15–12.45]

Sandra Linnell är fotografen och OM System-ambassadören som ständigt söker det vackra i det ordinära och fotar gärna abstrakta mönster och detaljer. “Jag fotograferar allt som kommer i min väg men eftersom jag älskar att vara i naturen så blir det naturligt många naturbilder. Staden ger mig puls och rytm men naturen ger mig styrka och utrymme att andas både fysiskt och mentalt.”

Men hur hittar man inspiration? Och vad finns i naturen som gör att man kan inspireras till fotograferande? För Sandra handlar det ofta om att ta vara på nuet och se skönheten i det lilla oavsett var man befinner sig – därför jobbar hon ofta utifrån känsla och felling. På Fotomässans stora scenen delar hon med sig av sina idéer för hur du kan tänka för att inspireras och hitta det vackra värt att fånga på bild.

Jonathan Stenvall, naturfotograf

[Söndag 15.00–15.30]

Jonathan Stenvall är naturfotograf samt OM System-ambassadör och utbildad vandringsguide i Nepal. Han är invald i Naturfotograferna/N och driver sedan 2020 olika företag med fokus på fotoresor och workshops. Jonathan har spenderat över sammanlagt 10 månader under de senaste åren i området kring Himalaya i syfte att dokumentera djurlivet, landskapet och kulturen i världens högsta bergskedja.

På stora mässcenen får du följa med på en fotografisk resa till världens högsta berg, från Tadjikistan i väst till Indien i öst, se mytomspunna djur och utforska livet i avlägsna bergsbyar.

Joakim Odelberg, film- fotojournalist

[Fredag 13.30–14.00, Lördag 16.30–17.00]

Joakim Odelberg är en internationellt känd film- och bildjournalist som genom sitt arbete försöker upplysa andra om de problem som både djur och natur står inför. Sedan flera år tillbaka arbetar Joakim med utrustning från Panasonic. Genom sin kunskarp och dokumentation av utrotningshotade och unika djur på jorden tar Joakim inte bara viktiga bilder – han föreläser även inom ämnet. 2017 var han del av United Nations Oceans Conference i New York, och har arbetat med expeditioner kring bergsgorillornas situation i Uganda, regnskogarna i Sumatra och arbetet på Cocos Islands för att rädda utsatta djur. Joakim Odelberg har även tilldelats flera priser för sina projekt.

På Fotomässans stora scen kommer Joakim att prata om sitt projekt “One Planet One Chance” som bidragit till ett marint skyddsområde mellan Cocos Islands och Galapagos, samt stoppat hajfensfisket. Han kommer även att berätta om “Nordic, a fragile hope”, Joakims senaste projekt och samarbete tillsammans med Göteborgs Symfoniker, en av sveriges sju professionella symfoniorkestrar.

David Bicho, studiofotograf

[Fredag 16.30–17.00, Lördag 11.15–11.45, Söndag 10.30–11.00]

David Bicho är studiofotografen med över 20 års erfarenhet som har fotograferat allt från kändisar till kor, lökar och kök. Genom sina år har han arbetat med att utbilda hundratals professionella fotografer i studiofotografering och hållit föreläsningar för tusentals människor om ljus och studio och en återkommande profil hos Sveriges fotoutbildningar där han delar med sig av sin samlade kunskap. David arbetar med blixtar och ljus från Profoto.

Under sin tid på scenen kommer vi få höra om Davids sätt att tänka på och uppleva ljus, och lära oss hur man kan se ljuset på ett helt nytt sätt, än det traditionella.

Andreas Hemb, naturfotograf

[Fredag 17.15–17.45, Lördag 15.00–15.30]

Andreas Hemb är en prisbelönt naturfotograf med fokus på vilda djur och fåglar och ambassadör för Sony Europe. Andreas håller föreläsningar runt om i europa, samt undervisar och guidar på naturfotoresor. Det blir mycket fokus på fåglar hemma i Sverige och Florida, samt vilda djur under hans resor, som ofta tar honom till platser i Afrika. Andreas tycker att bilden ska ge en känsla av att man är där på plats och del av ögonblicket, inte att man står på utsidan och tittar på. Därför är ljus, färg och framförallt känslan av kontakt med djuret grundstenarna som han arbetar med när han skapar en bild.

Andreas kommer att dela med sig av sina tankar om att fånga de magiska ögonblicken man upplever på safari, hur han tänker för att få med sig bilder hem som verkligen speglar upplevelsen när man är öga mot öga med Afrikas fantastiska djurliv. Andreas kommer även att berätta hur man får intressanta bilder på fåglar som fokuserar på att förmedla en känsla – ett steg längre än dokumentära artbilder.

Therese Asplund, studiofotograf

[Fredag 14.15–14.45]

Therese Asplund är en internationellt prisbelönt porträttfotograf från Sverige med en stor passion för ljus. Hon startade för mer än femton år sedan porträttstudion Ateljé Linslusen i vackra Dalarna och driver nu även en egen studio som jobbar med kommersiella kunder. Detta gör att en arbetsvecka kan innehålla allt från nyföddbebisar och brudpar till företagsporträtt, mode och arkitektur. Förutom fotograferandet brinner Therese för att hjälpa till att utbilda och utveckla andra fotografer och har under flera år jobbat som lärare och föreläsare. Bilder från hennes egna experimentella projekt blir inte sällan tävlingsbilder och hon har topplaceringar i både FEP awards och WPE awards, samt flera SM-titlar, på meritlistan bla Svensk mästare i både Kreativa porträtt, Klassiska porträtt och kommersiell/mode samt totalsegrare 2022. Sedan flera år tillbaka samarbetar Therese med Nikon.

Under sin tid på stora mässcenen kommer Therese att avslöja sina bästa tips och knep för dig som vill ta bättre bilder, samt hur man kan tänka för att komma på alla kreativa idéer som kan bygga upp en bra och intressant bild, kanske för en kommande fototävling?

Roger Brendhagen, naturfotograf

[Lördag 13.30–14.00]

Roger Brendhagen från Norge har över 300 resdagar om året då han har hela världen som sin arbetsplats. Men när han inte är ute och reser finns han på Dovrefjell, som är ett eldorado för en naturfotograf som Roger. Han har fotograferat mycket i dessa norska bergstrakter under de senaste arton åren, och 2020 bestämde han sig för att bosätta sig där – för att komma närmare naturen och djurlivet.

Sedan många år tillbaka är han ambassadör för Nikon, både i Norden och sedan 2020 även globalt. Han leder också föreningen Norske Naturfotografer.

Roger har lång erfarenhet som naturfotograf bakom sig med bland annat flera fotoutställningar, där han har visat motiv från Antarktis i söder till Svalbard i norr. Hans fotostil kännetecknas av att han går nära där andra kanske ryggar undan, inte minst då det har handlat om att fotografera giftormar.

På Fotomässans stora scen kommer Roger berätta mer om sina fotografiska möten med nordiska rovdjur som isbjörn, brunbjörn, varg och järv. Han delar med sig av sina erfarenheter kring att komma nära djuren med kameran, och vilka utmaningarna är.

Magnus Winbjörk, naturfotograf

[Fredag 10.30–11.00, Lördag 16.30–17.00, Söndag 13.30–14.00]

Magnus Winbjörk är född och uppväxt nära de nordligaste delarna av den svenska fjällkedjan och har spenderat hela livet i dessa miljöer. En stor del av den tiden har han också fotograferat djuren, ljuset och landskapen som de norra delarna av vårt land erbjuder. Numera både fotograferar han och guidar långväga gäster ut på fjället för att få uppleva det speciella som den här miljön kan erbjuda. Med sin erfarenhet och djuplodande tänkande kring djur- och naturfotografering kan han ge både tips och inspiration till andra.

På Fotomässans stora scen kommer Magnus att berätta dels om hur det är att fotografera djur och natur i den krävande miljön som de svenska fjällen är, men också om hur han arbetar när han printar sina bilder. Hur han tänker från det att han står på fjället till det att bilden är på papper. Magnus arbetar med skrivare från Epson.

Thomas Örn Karlsson, konst- och naturfotograf

[Söndag 15.45–16.15]

Thomas Örn Karlsson har arbetat som fotograf i snart tio år. Till en början som naturfotograf men på senare år har han förflyttat sig alltmer till ett bildskapande inom skräck och science fiction. Inom dessa genrer upplever Thomas Örn Karlsson att fotograferandet blir mer gränslöst och ”gränser är till för att brytas” säger han.

Hans fotografiska stil kännetecknas av att vara mer personlig, och inte så enkel att placera i ett tydligt fack. Under åren har han haft ett stort antal utställningar och föreläsningar i Sverige, men även internationellt på platser som New York, Vitoria-Gasteiz, Lissabon och Paris.

På Fotomässans stora scen kommer Thomas Örn Karlsson att berätta om arbetet med att fotografiskt illustrera en handbok till den andra tidsåldern i Tolkiens värld. Thomas har med hjälp av multiexponeringar och ICM–teknik (intentional camera movement) med sina Panasonickameror strävat efter att skapa bilder i boken som ser ut som målningar.

Helen Sloan, stillbildsfotograf Game of Thrones

[Söndag 11.15–11.45]

Helen Sloan är stillbildsfotografen och Nikonambassadören som fotograferar allt som händer under inspelningen av tv-serien Game of Thrones. Efter studierna i Belfast reste hon runt i världen och fotograferade olika artister, tills hon senare erbjöds hon jobb som fotograf i anslutning till skräckfilmer. Detta ledde till mer jobb inom film och TV branschen och slutligen jobbet som ansvarig för stillbildsfotografering för HBO-serien Game of Thrones. Detta jobb innefattar allt från förproduktion till den sista dagens filmning och täcker många områden från porträtt och närbilder.

På Fotomässans stora scen kommer Helen berätta hur det fungerar att fotografera vid filminspelningar och hur det är att fotografera under svåra förhållanden – i både strålande sol och hård kyla. Helen berättar om sin utrustning och hur hon tar sina bilder på skådespelarna. Vi får även se några av hennes egna favoritbilder hon tagit under seriens gång.

Sophie Odelberg, actionfotograf

[Fredag 15.00–15.30]

På skidor, till fots eller på cykel så följer Sophie Odelberg sina modeller för att fånga äventyrliga och actionfyllda bilder. Hon har stor erfarenhet av att fotografera snabba motiv i besvärliga miljöer, men också jobba med produktioner där både film och stillbilder ska produceras samtidigt. Sophie har också lång erfarenhet av att ha arbetat med bildretusch och kan därför även mycket om hur man ska bearbeta bilderna efter att de hamnat på hårddiskar eller i molnet.

När Sophie är på scenen kommer hon att prata om hur hon gör för att fånga sina bilder, men också hur hon arbetar med Wacom-ritplattor för att bearbeta sina bilder så att de når de höga krav som både hon och hennes kunder har.

Resor- och äventyrsscenen

Steve Winter har varit fotograf för National Geographic Magazine i 25 år och har under sina år fångat några av världens mest svårfotograferade djur på bild. Han har specialiserat sig på stora katter och hans dokumentärer om jaguarer, leoparder tigrar och trädklättrande lejon har fått stor uppmärksamhet.

National Geographic-photografen Steve Winter besöker Fotomässan.

Steve föreläser på Resor- och äventyrsscenen den 3 och 4 december.

Moderskeppet-scenen