Fotonyhet

Följ med bakom kulisserna på Årets bild

Juryn för Årets bild diskuterar vilka bilder som ska prisas. Foto: Ola Axman
Om juryn inte kan fatta ett beslut så skjuts kategorin upp tills senare. Foto: Ola Axman
Anna Gullmark, moderator för Året bild övervakar juryarbetet. Foto: Ola Axman
Statyetten som delas ut till vinnarna i Årets bild.

I helgen är Kamera & Bild på plats i Sundsvall under Årets bild 2014 för att direktsända live.Redan nu kan du följa med bakom kulisserna för att se hur Årets bild-juryn arbetar.

Publicerad
Statyetten som delas ut till vinnarna i Årets bild.

Livesändning av Årets bild

Nu på lördag 8 mars sänder Kamera Bild live från Årets bild med start klockan 14.

I år hålls Årets bild för 72:a gången, Sveriges största och mest prestigefyllda fototävling som arrangeras av Pressfotografernas klubb. Och även om världen runt omkring har förändrats, så har Årets Bild fortfarande samma mål – att hylla Sveriges pressfotografer och uppmärksamma bildjournalistiken.

Tidigare vinnare av de tunga priserna Årets bild och Årets fotograf är till exempel Pieter ten Hoopen, Paul Hansen, Magnus Wennman och Åke Ericson. Fotografer som dokumenterar allt från sportreportage till ögonblicksbilder av världshändelser.

Man vad är det egentligen som krävs för att bli en av de lyckliga få som belönas?

Vad tittar juryn efter? Varför är det så få kvinnor som vinner?

Vilken är den senaste trenden inom bildjournalistik och vad behöver man som fotograf göra för att vara med och tävla?

En jury utser vinnarna

Allt börjar med att fotografen, som måste vara medlem i Pressfotografernas klubb, själv skickar in tävlingsbidrag bestående av egna bilder tagna under det gångna året.

Det finns flera olika klasser att tävla i, till exempel Nyhetsbild Sverige, Porträtt, Nöje, Bildspel/Multimedia och Vardagsliv utland.

Efter att bilderna skickats in så sammanställer styrelsen för Årets bild alla inskickade bidrag och gör dem redo för det jurymöte då vinnarna utses.

Juryn för tävlingen består av personer insatta i bildjournalistik, bildspråk och kultur. De senaste åren har det varit tre jurymedlemmar från olika länder. Med dem sitter även en moderator som överser urvalsprocessen och ser till att arbetet går framåt.

Fotografen Anna Gullmark har varit moderator flera gånger och även suttit med i juryn.

– När man kommer till de här jurymötena så har man ofta tittat igenom materialet innan så att man själv har ett hum om hur det ser ut. Man får bilderna digitalt i förväg och börjar fundera på sitt eget urval, säger Anna Gullmark, moderator för Årets bild-juryn.

Moderatorn och juryn sitter tillsammans och väljer ut de vinnande bilderna. Anna Gullmark beskriver att de ofta håller till i exempelvis en konferenslokal där de är »instängda« i över en helg. De sitter i ett släckt rum och tittar på bilderna, som projiceras på en skärm.

Tävlingen är helt anonym så det enda som visas är själva bilderna och, på juryns begäran, deras bildtexter som förklarar projekt och sammanhang.

Första urvalet går snabbt

Juryn brukar börja med en av de lite lättare klasserna, som humor eller natur. Först så genomförs ett snabbt första urval. Juryn tittar i cirka 2–3 sekunder på varje bild och bestämmer sig direkt för om den ska gå vidare till nästa omgång.

I den här första omgången så räcker det att en av jurymedlemmarna vill ha med bilden för att den ska gå vidare. Det brukar gå snabbt eftersom alla i juryn redan har sett bilderna och fått en uppfattning i förväg.

I nästa omgång kan det vara både väldigt få och väldigt många bilder, det beror på klassen. En del klasser är väldigt små, till exempel bildspel medan porträtt ofta får många bidrag. Juryn fortsätter att välja vilka bilder som åker ut och går vidare och så småningom är det en handfull kvar att välja mellan.

Det är då diskussionerna börjar. Ibland är juryn väldigt oense och då får varje medlem argumentera för sin favorit. Hela juryn ska kunna stå bakom de vinnare som utses så diskussionen pågår tills alla har en ömsesidig förståelse och kommit fram till en vinnande bild samt en andra- och tredjepristagare.

– Jag har aldrig varit med om att man inte kan enas. Man får ju argumentera för sin sak men till slut så får någon bara säga »nu har vi gjort det här valet och det är okej«. Så ett beslut tas alltid fast vägen dit kan vara olika lång, det kan gå snabbt och det kan ta tid, säger Anna Gullmark.

Om juryn inte kan fatta ett beslut så skjuts kategorin upp tills senare.

Trend med mattare bilder

De två tyngsta klasserna, Årets bild och Årets fotograf, brukar juryn bestämma framåt slutet på helgen.

Årets bild väljs från hela det inskickade materialet. Årets fotograf väljs utifrån de fotografer som har bidrag i minst en reportageklass och tre andra klasser. För att vinna den klassen krävs en fotografisk bredd och genomgående hög bildkvalitet.

Även om tävlingen handlar om något så »statiskt« som bildjournalistik så går det att se olika trender från år till år bland de inskickade bidragen. I vissa perioder har det varit populärt med väldigt hårda kopior, bilder tagna med blixt eller med mycket färg. Olika typer av beskärningar har också varit trendiga.

Sedan Photoshops intåg blev hög färgmättnad ännu trendigare men nu på senare år har det börjat gå tillbaka igen. Nu är det inne med mattare, mer nedtonad färg.

Anna Gullmark förklarar också att på senare år har tendensen varit bilder med mörkare toner, i kontrast till de ljusa och skira bilder som var på tapeten ett tag.

Anna Gullmark, moderator för Året bild övervakar juryarbetet.

Årets fotograf – bara en kvinna

Det finns även tendenser bland vinnarna i Årets bild. Under alla år sen tävlingens början har väldigt få kvinnliga fotografer vunnit.

Sedan den första tävlingen år 1942 är det bara en enda kvinna som vunnit priset Årets fotograf, Ragnhild Haarstad på Svenska Dagbladet år 1971. Enligt Anna Gullmark så beror det dels på att det är färre kvinnor än män som jobbar som bildjournalister och framförallt färre kvinnor som skickar in bilder. Men de blir fler och fler och det borde märkas i kommande Årets bild-tävlingar tror Anna Gullmark.

– På senare år är det ändå allt fler kvinnor som nomineras. Och om man räknar procentuellt på tidigare tävlingar så är det faktiskt inte så ojämnställt. När till exempel 10 procent av de inskickade bidragen är från kvinnliga fotografer så brukar ungefär 10 procent av vinnarna vara kvinnor också, säger Anna Gullmark.

Gäller att fånga ögonblicket

I år är 5 av 30 nominerade kvinnor. Dessa fotografer är nominerade inom 17 olika klasser och bilderna är såklart väldigt varierade sett till innehåll och utseende, men enligt Anna Gullmark så finns det ändå en gemensam nämnare mellan dem – något som är återkommande hos i stort sett alla bilder som vinner.

– Bilder som har en just där och då-känsla. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och fånga det specifika ögonblicket. Det kommer man aldrig ifrån och det är väl tur det, det är ju just det som är bildjournalistik.

Livesändning av Årets bild

Nu på lördag 8 mars sänder Kamera Bild live från Årets bild med start klockan 14 här på www.kamerabild.se.