Fotonyhet

Nasa använder sig av fototeknik från 1864

I sin forskning kring farkoster som för sig snabbare än ljudet så har Nasa använt sig av en gammal fototeknik för att se saker som är osynliga för ögat.

Nasa var intresserade av att se hur tryckvågorna som bildas kring farkoster som rör sig snabbare än ljudet såg ut. Då fick de ta till en cirka 150 år gammal teknik utvecklad av den tyska forskaren August Toepler.Schlieren-tekniken, som den kallas, togs fram just för att se förändringar i genomskinliga medier, som vatten eller luft, när olika föremål passerade. För att se dessa förändringar använde Toepler ljus med nästan parallella strålar för att belysa mediet och mätte sedan förändringen i strålarna för att räkna ut hur hur föremålet påverkade mediet.

Nasa har så klart utvecklat tekniken något sedan 1864, nu användes den för att fotografera från ett av Nasas flygplan, ett Beechcraft B200 Air King, utrustat med kameror som kan fotografera upp till 109 bilder i sekunden. Planet flög sedan över öknen, för att få en enformig bakgrund, och sedan passerade ett F-18 mellan det kamera utrustade planet och marken.

Tanken med experimentet är att kunna ta reda på vilken form ett flygplan ska ha för att generera så lite motstånd som möjligt och i slutänden kunna ta fram passagerarplan som kan åka snabbare.

Det är inte första gången Nasa använder sig av spännande fototekniker, här kan du se Nasas bild över Andromedagalaxen som innehåller 1,5 miljarder pixlar.