Fotonyhet

National Geographic om Beth Moons bilder: "mötte inte våra krav"

Bilderna i NG-artikeln "Se världens äldsta träd i stjärnljus" befarades vara manipulerade. Nu har National Geographic svarat Kamera & Bild om den misstänkta bildmanipulationen.

Den högt ansedda tidskriften National Geographic har en lång historia av att visa otroliga bilder från världen över. Men de har också en lika lång historia av att tänka objektivt, visa korrekta och äkta bilder och att ha en strikt policy gällande för hur deras fotografers bilder får justeras och redigeras för att vara så verklighetstrogna som möjligt.

Men bilderna i artikeln om apbrödsträden som publicerades på nationalgeographic.com i april med den engelska titeln "See the world's oldest trees by starlight", hamnade däremot i rampljuset för misstänkt manipulering genom kloning.Artikeln togs då bort från National Geographics sida, men finns fortfarande att läsa på MSN:s nyhetssida här.

Paolo De Salvatore publicerar en bild på Facebook med markeringar för hur bilden klonats.

National Geographic: "bilderna möter inte våra krav"

Kamera Bild kontakade därför National Geographic för att höra om den utlovade utredningen kring bildernas autenticitet, eftersom samma text om att "bilderna kommer inte att återpubliceras om de inte möter våra krav" fortfarande finns att läsa på artikelns sidaett halvår efter publiceringen av bilderna.

I ett mejl frågar Kamera Bild varför bilderna ännu inte dykt upp, eller varför ett svar på deras egen utredning inte publicerats, samt vilka krav som inte uppfyllts om NG kommit fram till detta. Vi frågar även hur lång tid det brukar ta att bekräfta äktheten i deras bilder samt om de tror att fallet med Beth Moons bilder har bidragit till att skada National Geographics anseende.

Efter ytterligare ett påminnelsemejl och två veckor från ursprungsmejlet svarar till slut National Geographic genom Anna Kukelhaus Dynan, senior director, global communiations NG, till Kamera Bild med en mening:

Våra övriga frågor förblir obesvarade, och även om National Geographic inte direkt medger att bilderna blivit manipulerade så är sannolikheten stor att det är exakt detta som nu bekräftats av NG själva, något som gjort att bilderna "inte möter National Geographics krav". De bevis som lagts fram i samband med upptäckten som vi rapporterade om i vår första artikel är även de överväldigande.

Bild som visar hur Moons bild på Vintergatan skulle kunna ha manipulerats, från Petapixel.

Presenterades som äkta bilder

Fotografen själv skriver att hon tror att problemen med bilderna härstammar från distorsionen som blir genom användningen av vidvinkel. För att hinna med sitt arbete anlitade hon även en assistent under ett halvår, som skulle hjälpa henne att processa bilderna. Assistenten, som manuellt satt samman bilderna, använde verktygen i Photoshop för att få ihop bilderna.

Det största problemet för National Geographics kring Beth Moons bilder är att dessa lyckats ta sig förbi National Geographics vanligtvis hårda kontroller för äkthet och autenticitet – och hur dessa från början kunde publiceras avNational Geographic som äkta bilder.

I artikeln står nämligen ingenting om att bilderna skulle vara manipulerade, utan de är istället beskrivna som långexponerade bilder. Men en närmare titt på en av bilderna visar något som ser ut som att delar av bilden klonats till andra delar i bilden, möjligen med syfte att förstärka intrycket av stjärnhimlen. Den eventuella kloningen ser ut att vara tagen både från ett spegelvänt och roterat snitt av bilden.

I vår läsarundersökning (nedan)"Tror du att bilderna i NG-artikeln är manipulerade?" i samband med den ursprungliga artikelntrodde 96 procent av de som svarat att bilderna var manipulerade.