Utställning

Det historiska Göteborg skildras i ny fotoutställning

Pressfotografer vid ett idrottsevenemang på Slottsskogsvallen. Foto: Charles Carlson / Göteborgs stadsmuseum
Självporträtt av okänd fotograf, cirka 1910. Foto: Okänd / Göteborgs stadsmuseum
En familj i Olskroken packar sitt flyttlass efter att de blivit vräkta på grund av den hungerstrejk som många familjer deltog i under 1929. De strejkade för att hyrorna var för höga i förhållande till lägenheternas standard. Foto: Okänd / Göteborgs stadsmuseum

I den nya utställningen ”Inzoomat” visas historiska göteborgsbilder, från 1850-talet fram till idag. Bilderna vill ge nya perspektiv på stadens historia.

Fotoutställningen ”Inzoomat” på Göteborgs stadsmuseum har valt att fokusera på bilder som mer sällan visas upp. Det är bilder av barnmorskor, fattighus och kvinnliga fotografer – för att nämna några exempel av de hundratalet okända och kända bilder från Göteborgs historia. Det äldsta materialet är från 1850-talet.

Självporträtt av okänd fotograf, cirka 1910.

En spårvagnstur genom ett soligt Göteborg 1909 är också något besökaren kan få uppleva, och då få se hur stadslivet såg ut vid den tiden.

– Vi hoppas att utställningen ska ge besökaren ett lustfullt välkomnande i huset och ge flera nya perspektiv på Göteborgs historia och vad bilder kan förmedla, säger Carina Sjöholm, museichef.

En familj i Olskroken packar sitt flyttlass efter att de blivit vräkta på grund av den hungerstrejk som många familjer deltog i under 1929. De strejkade för att hyrorna var för höga i förhållande till lägenheternas standard.

Går nu att se på plats

Utställningen bygger på forskningsprojektet ”Tidernas Göteborg” där Göteborgs stadsmuseum tillsammans med Hasselbladstiftelsen, Göteborgs universitet, Kamerareportage, Riksarkivet Göteborg, Göteborgs-Posten och Bokförlaget Max Ström har inventerat historiska bilder av Göteborg.

Utställningen har redan kunnat beskådas digitalt, men från och med nu går den att se fysiskt – dock med hänsyn till rådande restriktioner där antalet besökare kommer att vara begränsat för att undvika trängsel.

Fotoutställningen ”Inzoomat” hänger på Göteborgs stadsmuseum fram till och med 30 april 2022.