https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utstallningar/iris-och-mattias-alexandrov-klum-staller-ut-pa-skarmar-i-8k
548598
Utställningar
falskt
Utställning

Iris och Mattias Alexandrov Klum ställer ut – på skärmar i 8K

När Iris och Mattias Alexandrov Klum öppnar ”Mellan bergen och havet” kommer mycket av materialet att visas på tv-skärmar i storlekar upp till 88 tum och i 8K-upplösning.

Totalbetyg

”Mellan bergen och havet” heter en ny utställning från konstnärsduon Iris och Mattias Alexandrov Klum. Film och foto blandas, och mycket kommer att visas på skärmar i 8K-upplösning.

Den spanska naturen står i fokus när Iris och Mattias Alexandrov Klum visar bilder och filmer på Sergelgatans Konsthall i Stockholm. Konstnärsduon har sedan 2020 sin bas i Valencia-området i Spanien och har till den nya utställningen valt att utforska bergs- och kustlandskapet kring sitt nya hem. Eller sitt andra hem som de vill kalla det, för Iris och Mattias Alexandrov Klum är fortfarande verksamma i Sverige. 

 

Foto: Alexandrov Klum
Konstnärsduon har sedan 2020 sin bas i Valencia-området i Spanien och har till den nya utställningen valt att utforska bergs- och kustlandskapet kring sitt nya hem.

 

Resultatet av deras nya projekt beskriver de som en suggestiv utställningsupplevelse, där de undersöker sin relation till förgänglighet, skönhet och närvaro. Allt är skapat i en tid av pandemi, men också i en tid som för dem själva har handlat om förändringar. 

Hur detta visar sig i bild- och filmmaterialet återstår att se, men det som står klart är att det vid sidan av flera panoramiska verk – kommer vara en utställning där bilder och film även visas på tv-skärmar i storlekar upp till 88 tum och i 8K-upplösning.

– I utställningen omsluts besökaren i den nedsläckta lokalen av berg och hav i form av flera stora, panoramiska verk, som leder fram till en central installation flankerad av två filmer som visar tankar bakom arbetet med utställningen, säger Iris och Mattias Alexandrov Klum i ett pressmeddelande.

”Som att vara på plats”

– Vi arbetar ofta i stora format för att återskapa den fysiska upplevelsen av naturen som den kan upplevas på plats, säger konstnärsduon.

De förklarar vidare:

– Vi har för första gången möjlighet att visa våra verk i enorm upplösning. Det är som att både vara på plats, men samtidigt som att uppleva en förhöjd verklighet. När vi nu tar steget från HD och 4K kan vi med ännu större precision och känsla återskapa världar och ögonblick som berättar vår historia om relationen mellan människa och natur.

”Mellan bergen och havet” är ett samarbete mellan Fujifilm och LG Signature, och visas på Sergelgatans Konsthall 4–13 mars 2022. 

 

Missa inte att läsa Kamera & Bilds intervju med Iris och Mattias Alexandrov Klum. Du hittar den här!