Utställning

Kriminalhistoria visas i polisens unika fotoutställning

Edit Östberg dömdes till straffarbete i enlighet med lösdriverilagen, 1920-tal. (Foto från Landskronas tvångsarbetsanstalts arkiv, Riksarkivet, Landsarkivet i Lund.)
Över 600 fotografier från polisens arbete visas från den 7:e februari på Polismuseet i Stockholm. Foto: Kerstin Magnusson / Polisen
Per-Olof Eriksson, 1890-tal. Han beskrevs av polisen som u201dinternationell hotelltjuv, farligu201d. En av de första förbrytarbilderna i Sverige. (Foto från Stockholms stadsarkiv, Överståthållarämbetet för polisärenden 3, Kriminalavdelningen.)

150 år av polisfotografi visas i den nya utställningen ”Avtryckaren”, som snart öppnar på Polismuseet. Bland annat skildras utvecklingen av brottsplatsfoto genom kända kriminalfall som Ryssligan, Salaligan och Norrmalstorgsdramat. Men även den nutida kameratekniken berörs.

Över 600 fotografier från polisens arbete visas från den 7:e februari på Polismuseet i Stockholm. Utställningen ”Avtryckaren” berättar om hur kameran genom historien har varit ett viktigt redskap för polisen, för att utreda brott. Allt från de första porträtten av fångar och misstänkta i slutet av 1800-talet, fram till dagens moderna kameraövervakning, är ämnen som berörs.

Utvecklingen av brottsplatsfotografit skildras genom tre kända kriminalfall: Ryssligan på 1910-talet, Salaligan på 1930-talet och Norrmalmstorgsdramat i augusti 1973. I ”Avtryckaren” finns också berättelsen om den förste professionella polisfotografen Gustaf Sjöstrand.

Över 600 fotografier från polisens arbete visas från den 7:e februari på Polismuseet i Stockholm.

Förutom bilder visas även flera föremål ur museets samlingar.

– Titta på spegelstolen där den misstänkte placerades för fotografering och missa inte några av de föremål Jan-Erik Olsson hade med sig in bankvalvet under det uppmärksammade Norrmalmstorgsdramat, uppmanar utställningens producent Anna Furumark.

Per-Olof Eriksson, 1890-tal. Han beskrevs av polisen som ”internationell hotelltjuv, farlig”. En av de första förbrytarbilderna i Sverige. (Foto från Stockholms stadsarkiv, Överståthållarämbetet för polisärenden 3, Kriminalavdelningen.)

Utställningen är på många sätt unik. Polismuseets chef Henrik Lindborg berättar:

– ”Avtryckaren” lyfter fram bilder och berättelser från polisens samlingar som tidigare aldrig visats. Det ger perspektiv på vad polisfotografi är men också vad det innebär att bli fotograferad och dokumenterad.

”Avtryckaren” öppnar den 7:e februari på Polismuseet i Stockholm.