fototävling

Fotograf diskvalificerad – vann AI-kategori med äkta fotografi

"Efter att flera AI-genererade bilder vunnit över äkta bilder i tävlingar ville jag vända på historien", säger fotografen som skickade in ett äkta foto till AI-tävlingen.

Fotografen Miles Astray valde att skicka in en äkta fotografisk bild till tävlingen "Color Photography Awards" som arrangeras av 1893 Awards. Astray deltog med sin bild på en flamingo i AI-kategorin.

Tävlingens jury bestod av personer från Getty Images, New York Times, Phaidon Press, Christie’s, and Maddox Gallery och andra. Tillsammans valde de att placera Astrays bild på tredje plats samt att den även lyckades vinna tävlingens People’s Vote Award.

"Jag ville visa att naturen fortfarande kan slå en maskin och att det fortfarande är meriterande med äkta skapande från äkta kreatörer", förklarade fotografen Miles Astray till fotosajten PetaPixel.

En talesperson för tävlingen motiverar diskvalificeringen med att tävlingens kategorier är upplagda på ett vis som gör att det ska vara både rättvist och uppenbart hur man tävlar:

"Varje kategori har ett distinkt kriterium som bilderna måste möta. Hans deltagande mötte inte kraven för kategorin kring AI-genererade bilder. Vi förstår att det också var poängen, men vi vill inte frånta andra kreatörer deras chans att vinna i AI-kategorin", meddelar 1893 Awards.

Motsatshändelsen kunde vi läsa om förra året när Boris Eldagsens AI-bild i kategorin "Creative" i 2023 års version av Sony World Photography Awards lyckades kamma hem priset som kategorivinnare. Boris tävlade där med sin bild "Pseudomnesia: The Electrician" som han skapat med generativ AI.

Eldsagens vinnarbild (vänster).

Enligt honom ville han ha en diskussion kring AI-genererade bilder. Eldagsen själv avsade sig priset under prisutdelningen i London varvid bilden diskvalificerades och försvann från både vinnare, på sajten för tävlingen och utställningen i Somerset House.