lag & upphovsrätt

Fotograf fick fängelse – gick över staket för att fotografera gejser

Bild från tillfället.

En fotograf på besök i Yellowstones nationalpark har dömts till sju dagars fängelse efter att ha gått in på ett avspärrat område för att ta foton.

Händelsen utspelade sig på Yellowstone nationalpark, USA, vid Steamboat Geyser som är världens högsta aktiva gejser som är känd för sin oförutsägbar aktivitet och möjlighet att spruta kokande vatten upp till 91 meter högt.

En 21-årig fotograf har nu dömts till sju dagars fängelse för att ha lämnat leden och den plattform som finns för att stå och beskåda gejsern, och fortsatt med att beträda det avspärrade området för att försöka ta bilder närmare gejsern. Förutom fängelsestraffet fick fotografen två års villkorlig frigivning och ett tvåårigt förbud mot att besöka Yellowstone samt böter på 1500 dollar.

“I fall som detta, där vi har starka bevis som visar att en person medvetet har ignorerat skyltar och gått in i ett avstängt, termiskt område, kommer federala åklagare att söka betydande straff, inklusive fängelsestraff”, meddelade de amerikanska myndigheterna.

Domaren betonade även i samband med domen vikten av att avskräcka liknande beteenden för att skydda parkens integritet och besökarnas säkerhet. Problematiken med ökande antal fotografer som går allt längre för att få den bästa bilden har under de senare åren vuxit sig allt starkare, på grund av sociala medier som Instagram, Facebook och TikTok och jakten på gilla-markeringar.