Fotonyhet

”Fotografihistorier” – ny bok och gratis föreläsningar på Zoom

Två bilder från den nya boken ”Fotografihistorier” som ger en unik överblick över svensk fotohistoria, från 1839 fram till i dag.

Den nya boken ”Fotografihistorier” ger en unik överblick över svensk fotohistoria, från 1839 fram till i dag. 16 olika skribenter medverkar i boken, och under hösten och våren håller flera av dem gratis föreläsningar kring bokens innehåll – öppna för alla att ta del av.

För två år sedan kunde Kamera Bild rapportera om att en ny bok om fotohistoria var på gång.

– Tanken är att ge en introduktion till fotografins historia i Sverige. Den ska vara så pass lättillgänglig att du kan läsa den även om du aldrig tidigare läst något om fotografi, sa då bokens redaktör Anna Näslund Dahlgren, som är professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

Den nya boken ”Fotografihistorier”, utgiven på förlaget Natur & Kultur.

Nu är den här: ”Fotografihistorier”, utgiven på förlaget Natur Kultur med forskningsanslag från Vitterhetsakademien. Innehållet ger en unik överblick över svensk fotohistoria, från 1839 fram till i dag, och berör en mängd olika områden inom fotografi: såsom konst, reklam, mode, vetenskap och press. Även olika fototekniker tas upp, både inom det analoga och digitala, och dessutom finns det kulturhistoriska perspektivet med i boken.

Porträttet av Magnus Brahe är bland de äldsta bevarade fotografiska porträtten som tagits i Sverige. Bilden av den 54-åriga Brahe togs 1844 bara några månader före hans död av den franske fotografen Anton Derville som var verksam i Stockholm.

Texterna har skrivits av 16 olika skribenter, med kunskaper inom olika akademiska områden.

– Det är särskilt roligt att vi har lyckats samla så många från det svenska fotofältet i en och samma bok. ”Fotografihistorier” är baserad på skribenternas samlade forskning från de senast 40 åren, vår sammanlagda forskningstid är över 300 år. Den här boken hade aldrig kunnat skrivas av en person, säger redaktören Anna Näslund Dahlgren i en presentation av boken.

Illustratören Joj Johansson och fotografen Sten Jansin, båda svenskar, skapade 1993 fem fotorealistiska illusioner för den breda lanseringen av programvaran Photoshop i de nordiska länderna. Tanken med de visuellt spektakulära bilderna var att locka nya användare, inte bara fotografer utan också verksamma på reklam- och kommunikationsbyråer.

Gratis föreläsningar om fotohistoria

För den som är intresserad av svensk fotohistoria, finns det även möjlighet att ta del av 24 gratis föreläsningar som bygger på innehållet i ”Fotografihistorier”. Det är Fotoskolan STHLM i samarbete med bokens författare som bjuder in till detta, med start den 6 september klockan 18.00. Allt sker digitalt via Zoom, och föreläsningarna är helt kostnadsfria samt öppna för alla att ta del av. Vissa föreläsningar kommer även att ske på plats i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Julia Hetta har fotograferat för tidningar som Vogue, Harper’s Bazaar och Dazed and Confused och för modehus som Lanvin, Dior och Jil Sander sedan 2010-talet. Denna bild publicerades i Dior Magazine 2019.

– Fotografi är samtidens viktigaste media. Fotografins historia och utveckling har pågått oavbrutet sedan 1839. Genom boken ”Fotografihistorier” så beskrivs den svenska fotohistorien på ett delvis nytt och intressant sätt. I föreläsningsserien som bygger på boken vill vi ge alla intresserade en möjlighet att lära sig mer om den svenska fotografins historia, säger Mikael Cronwall, utbildningsansvarig på Fotoskolan STHLM.

Anna Näslund Dahlgren, professor i konstvetenskap, vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet är huvudredaktör till boken ”Fotografihistorier”.

Först ut att föreläsa är Anna Näslund Dahlgren, som kommer att prata om när fotografins historia startar i Sverige och vilken relation fotografin i Sverige har till det internationella fotofältet.

Fram till april 2023 pågår föreläsningsserien som du tar del av på fotoskolansthlm.se där du också kan ladda ned ett mer utförligt program.