Prylnyhet

Fujifilm X-E2S: Bättre autofokus än föregångaren

Mellanserien X-E får nu en uppdatering i form av den nya modellen X-E2S. Den nya kameran får ett par uppdateringar som kan göra stor skillnad i hanteringen. Fujifilm passar också på att släppa XF100-400mm F4.5-5.6 som är intressant för sport och naturfotografer.

Fujifilm X-E2S stora nyhet är ett nyutvecklat autofokussystem som fungerar i svårare ljusförhållanden och är bättre för rörliga motiv. Sensorn och processorn är fortfarande samma som i föregångaren Fujifilm X-E2, det vill säga en x-trans cmos-sensor på 16,3 megapixlar och processorn EXR II.

X-E2S får också en elektronisk slutare som alternativ, det ger möjligheter till slutartider upp till 1/32000 sekund men också möjligheten att synka med blixt på kortare slutartider. Den nya kameran får också ett omarbetat grepp för bättre ergonomi.

Kameran har sju olika funktionsknappar som kan programmeras, elektronisk sökare och en tre tum stor skärm på baksidan.

De mjukvarumässiga förändringarna i X-E2S kommer även att komma som en firmwareuppdatering till X-E2, så att även ägare av den äldre modellen kan glädjas åt nya funktioner.

Fujifilm passar också på att lansera ett nytt objektiv. Det nyaXF100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR har som namnet antyder inbygd bildstabilisering som ska ge upp till fem steg stabilisering. I småbildsformatet motsvarar brännvidden 152-609 millimeter, vilket gör det till Fujifilms första riktiga långzoom för X-serien.

Vikten ligger på 1,4 kilo vilket också ska underlätta för handhållen fotografering. Det främre linselementet har en flouritbeläggning som ska göra det enklare att hålla fläckar och vattendroppar borta. Objektivet är även väderskyddat för att vara anpassat att användas tillsammans med till exempel X-T1.

Fujifilm X-E2S kommer att finnas i butik i feburari och riktpriset ligger på 9999 kronor.

Objektivet XF100-400mm F4.5-5.6 R LM OIS WR kommer ut i samma veva och priset för det hamnar på 18999 kronor.