Annons

Prylnyhet

Fujifilm X-Pro3 fokuserar på fotograferandet

Fujifilm lanserar nu den tredje generationen av sin mätsökarkamera, den här gången har fokus lagts ännu mer på fotoupplevelsen.

X-Pro-serien har, sedan den först lanserades, riktat sig mot den mer dokumentära genren av fotografer. Den nya X-Pro3 är inget undantag, här har Fujifilm till och med tagit det hela ett steg längre. Detta i och med skärmen på baksidan som i normalläget endast är en mindre display som visar exponeringsinställningarna eller ISO-inställningarna i form av en simulerad filmkartongsbit. Vill man få fram den vanliga pekskärmen, ja då får man vända på skärmen. Det här ska få fotografen att fokusera mer på själva fotograferandet istället för att titta på skärmen. Något som andra tillverkaren också gjort tidigare, till exempel Leica.

På bildskaparsidan är det mesta sådant som vi känner igen från uppdateringarna av X-T3 och X-T30 det vill säga en bakbelyst X-trans-sensor med 26 megapixlar samt den fjärde generationens processor. Med det här kommer också samma autofokussystem som i X-T3 med 117 fokuspunkter (expanderbart till 425 punkter) som ska ge bättre fokusförmåga än tidigare. Något som varit något av en akilleshäl i tidigare X-Prokameror. Den får också samma fem autofokusinställningar med tillgång till ett eget programmerbart läge.

Jämnare sökare

Hybridsökaren har uppdaterats och den digitala sökaren visar nu 3690 000 bildpunkter, den visar 97% av sRGB. Det finns en speciellt läge som ger en uppdatering på 200 bilder per sekund, då läggs en svart ruta in mellan varje bild vilket ska ge en jämnare sökarbild vid snabba motiv. Redan tidigare har det gått att fälla upp en liten digital sökare i en hörnet av den optiska sökaren, i denna kan man förutom att visa exponeringsdata, färg och skärpa nu även se den senast tagna bilden.

Ny ytbehandling

X-Pro3 får också en ny ytbehandling som ska vara tåligare än tidigare. Skalet är gjort av titan och den nya ytbehandlingen kommer i två olika färger. Liksom tidigare är kameran tätad mot damm och fukt. Vill man ha den nya fräsigare behandlingen får man betala något extra.

Priset för huset hamnar på 19999 kronor, vill man ha någon av de två nyanserna av Duratect får man istället lägga ut 21999 kronor.

Säljstarten är i slutet av november.