Nyhet

Håll tätt med en undervattenspåse

Å ena sidan pillig, bynglig och svår att använda. Å andra sidan en räddare i nöden. Ewa Marines undervattenspåsar för kameror är nödlösningar i ordets rätta bemärkelse.

Publicerad

Av Göran Segeholm

Man ska ha en stark vilja att ta bilder under våta förhållanden för att gilla Ewa Marines undervattenspåsar. Men för fotografer med stark motivation och en positiv gilla läget-attityd är det en underbar pryl att ha till hands för mer udda bilderna.

Påsen skyddar bra och vi hade inga problem att få den tät. Men monteringen tog tid, över tjugo minuter första gången. Kameran ska ges rätt höjd med hjälp av hårda skumplastinlägg som Ewa-Marine skickar med. Ännu trixigare var det att montera den plastring som ska sitta runt objektivet och hindra att plasten i påsen pressas mot fokuseringsringen och omöjliggör skärpeinställning. För att anpassa montaget till kameran får användaren med ett litet mekano i miniatyr, komplett med skruvar och muttrar. Plastringen som ska sitta ytterst är trög att få på plats, och vi var rädda att vi skulle råka spräcka den av misstag.

När påsen väl är på plats runt kameran är det hopplöst att försöka se en skarp bild genom sökaren, även på land. När man ska trycka in en knapp på kamerahuset vill det gärna bli två. Eller en, fast fel. Avtrycket är okänsligt, och det är svårt att tajma ögonblicket.

250_hand.jpg

Mycket pill för att kunna fotografera under vatten.

Många inställningar blir svåra att göra snabbt med kameran i påsen. Manuella exponeringsinställningar var ett litet äventyr eftersom det var lätt att av misstag vrida inmatningshjulen för långt. Även zoomning och manuell fokusering var svårt att få till.

När vi ändå är inne på ämnen som har med objektiv att göra: Om du är spekulant på en undervattenspåse så tänk på att det tar en förfärlig tid att byta objektiv eftersom du i värsta fall måste bygga om hållaren för den lilla plastringen runt objektivet.

Jag skulle önska att tillverkaren gjorde en variant i något tunnare och mindre styv plast. Visserligen skulle påsen kanske bli mindre tålig, men både lättare och roligare att använda. Påsarna tål trycket på femtio meters djup, vilket känns onödigt överdimensionerat.

Väl i vattnet med vår påse fick vi problem med avvägningen. Antingen flöt påsen uppåt eller så blev den för tung när vi fäste dykarvikter i remmarna. Vi kom på att det var viktigt att suga ur så mycket luft som möjligt med hjälp av den lilla ventilen som finns för ändamålet.

Är påsen värd pengarna? För en vanlig fotograf som vill kunna överraska med lite udda bilder emellanåt - ett tveksamt ja. För den dykintresserade kan vi däremot inte rekommendera den här lösningen. Det är visserligen lockande att kunna använda systemkamera under vatten för en relativt billig peng, men systemet är för svåranvänt. Bättre i sådana fall att lägga pengar på en digitalkompakt med ett skräddarsytt undervattenshus i hårdplast.

Om du går i köptankar, tänk på att påsarna finns i en rad olika varianter, både för kameror med och utan extern blixt monterad. Om du vill använda ljusstarka zoomobjektiv med påsen ska du titta särskilt på modellerna U-AXP100 och U-BXP100 som tillåter objektiv med filterdiamtrar upp till 82 millimeter.

Version i test: U-BXP.

250_strand.jpg

- UV-hus

De flesta tillverkare har några undervattenshus till sina kompakter.

+ Hållbart och lätt att hantera kameran.

- Passar bara till en specifik kamera.

250_kam.jpg

- Vattentäta kameror

Olympus SW770 är en av få kameroro som klarar ett dopp direkt.

+ Smidigt.

- Pilliga och tål inte samma djup som en uv-hus.