Hoyte van Hoytema prisades på Oscarsgalan för bästa foto

Cillian Murphy som Oppenheimer.

Hoyte van Hoytema vinner pris för sin filmning av "Oppenheimer" – uppmanar fler att filma analogt: "Allt ser så mycket bättre ut", sa han i sitt tacktal.

Cinemafotografen Hoyte van Hoytema prisades med en Oscar för bäst foto i filmen Oppenheimer, den fjärde filmen han arbetat med tillsammans med regissören Christopher Nolan.

Vid prisutdelningen på Oscarsgalan höll Hoytema ett vinnartal med en uppmaning att fler filmskapare ska våga använda sig av analog film.

– Till alla filmskapare där ute, jag skulle vilja säga att snälla – försök filma med den nya hippa grejen som kallas "celluloid". Det är mycket enklare än man tror. Och gör så att allt ser så mycket bättre ut, förklarade han.

Celluloid är namnet på det cellulosanitrat som används i bland annat analog biograffilm, något som Hoytema alltså skämtsamt menar är "det senaste" trots att det är en gammal teknik.

Regissören Christopher Nolan förklarade i en tidigare intervju varför han valt just den kombinationen: "Skärpan, klarheten och djupet i bilden är enastående. Huvudsaken för mig genom att använda IMAX 70mm-film är att duken bokstavligen försvinner. Du får en känsla av 3D utan glasögon. Och med en så stor bild fylls periferin ut åt publiken, något som gör att de blir uppslukade av filmen", förklarade han.