Fotografer

Intervjuer: Sex kvinnliga fotografer om sin fotografering

Internationella kvinnodagen: Läs våra inspirerande intervjuer med fotograferna Malin Jochumsen, Anna Sandström, Anna Johnsson och Madeleine Wejlerud, Lotta Härdelin samt LisaLove Bäckman.

I dag 8 mars på den internationella kvinnodagen har flera kameratillverkare uppmärksammat kvinnliga fotografer, bland annat genom att hålla webinarier.

Vi på Kamera Bild har här samlat fem inspirerande intervjuer med sex kvinnliga fotografer som berättar om sin fotografering. Vi får följa med i tankeprocessen, hur det kom sig att de valde fotografering samt de tips de delar med sig av.

Tryck på länken för att komma till hela intervjun.

Malin Jochumsen

”Det är inte så rent och rått gatufoto – mer konstnärligt”

Malin Jochumsen behöver tid på sig för att komma in i bubblan. För att gå ned i varv och sluta ha andra tankar, så att hon faktiskt ser motiven. De som gör bilderna intressanta. Men enkelt är det inte – att vara en gatufotograf. ”Det är den ultimata utmaningen. Du har ingenting givet, du ber inte om lov och du arrangerar ingenting.”

Anna Sandström

Så fångar hon det mysiga familjelivet

Lifestyle familjefotografering, ett begrepp som allt fler blir bekanta med. En av de fotografer som började tidigt med genren är Anna Sandström. Här berättar hon om vad det är, hur hon gör och ger sina bästa tips.

Anna Johnsson Madeleine Wejlerud

Sensuell stämning – Madeleine och Anna fotograferar boudoir

Människokroppen är både stark och vacker, men alla är inte helt bekväma med hur den egna ser ut. Fotograferna Anna Johnsson och Madeleine Wejlerud vill skapa bilder som låter sina kunder uppleva sina kroppar just så, starka och vackra – när de bjuder in till boudoirfotografering.

Lotta Härdelin

Så kommer hon nära det känsliga

När Lotta Härdelin för flera år sedan insåg att endast en kvinna genom tiderna hade utsetts till Årets fotograf i den prestigefyllda tävlingen Årets bild – då reagerade hon starkt. »Jag blev förbannad. Det är inte rimligt att det har blivit så«, säger Lotta Härdelin. Hon bestämde sig för att bryta förbannelsen. I år lyckades hon och kan titulera sig Årets fotograf 2021 – 50 år efter att den första kvinnan fick utmärkelsen.

LisaLove Bäckman

”Jag dras mot det som skaver lite”

”Många känner igen sig i känslor och stämningar”, säger LisaLove Bäckman om den respons hennes fotokonst ger. I bilderna finns en lekfullhet med glimten i ögat. Men där finns också ett mörker, något som skaver. Det mångfasetterade har nu gett LisaLove segern i Grand Prix 2020 då hon blev Årets fotograf.

Här hittar du alla våra fotografintervjuer.