Prylnyhet

Kommande Olympus OM-D E-M1 Mark II satsar på snabbhet

Det var ett tag sedan Olympus uppgraderade sin toppmodell i OM-D-serien. Men nu avslöjar tillverkaren att deras nya flaggskepp OM-D E-M1 Mark II är under utveckling och snabbhet är i fokus.

60 bilder i sekunden, i råformat, ja så många bilder påstår Olympus att deras kommande OM-D E-M1 Mark II ska kunna skvätta iväg med låst fokus och låst exponering. Vill du få kontinuerlig fokusering och bländarautomatik får du nöja dig med 18 bilder per sekund, vilket de flesta borde kunna vara nöjda med.

Olympus ger också möjligheten att använda funktionen Pro Capture vilken konstant spelar in 14 bilder per sekund och så fort du trycker ner avtryckaren så sparas de 14 bilderna innan du tryckte ner avtryckaren. På så sätt ökar dina chanser att fånga en bra bild. Den här tekniken är inte ny, men vi tolkar pressmaterialet som att det nu går att göra med råfiler och det avhjälper problemet med slutarfördröjning.

olympus O-MD E-M1 Mark II

Ny sensor ger bättre omfång

Sensorn i OM-D E-M1 Mark II har en upplösning på 20,1 megapixlar och ska ge bättre ett bättre dynamiskt omfång än tidigare sensorer. På sensorn finns 121 fokuspunkter alla av korsformig typ. Tack vare den nya autofokusen ska foksueringen i kameran vara "ultrasnabb" enligt Olympus själva. Tidigare kameror som OM-D E-M5 Mark II har haft bra fart i fokuseringen och att de menar att den nya ska klara av 18 bilder i sekunden med kontinuerlig fokusering bådar ju för en rejäl hastighet i skärpesättningen.

För att sökaren ska hänga med i den här farten har den en uppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund.

Hårdvarumässigt har kameran även fått ett lite kraftigare grepp för att förbättre ergonomin. Den har även fått ett förbättrat batteri. Kameran kan så klart också filma i 4K.

Nya objektiv

Olympus passar också på att lanera tre nya objektiv. Dels ett makroM.Zuiko ED 30 mm f/3,5 macro dels två nya objektiv i deras så kallade Pro-serie, M.Zuiko ED 25 mm f/1,2 Pro, som är ett normalobjektiv med hög ljusstyrka och en superzoom, M.Zuiko ED 12-100 mm f/4 Pro.