https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsratt/far-jag-fotografera-nagon-annans-bild-och-sprida-den
549719
Lag & Upphovsrätt
sant
Lag & UpphovsrättPlus

”Får jag fotografera någon annans bild – och sprida den?”

● BILDSPEL Det är okej att fotografera någon annans bild om du behåller den för dig själv. För privat bruk får du framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk.

Totalbetyg

Är det tillåtet att fotografera någon annans bild som hänger på en utställning? Och får jag sprida en sådan bild på sociala medier? Kamera & Bild ger dig svaren.

Det är utställning och längs väggarna går intresserade besökare för att beskåda bilderna. Inte så sällan åker en mobil upp ur fickan för att dokumentera något extra fascinerande verk. Kanske blir mobilbilden som ett minne för en själv eller så sprids den till omvärlden: »Har en trevlig kväll på galleriet med bästa vännerna, och den här bilden är ju helt otrolig…«

Är det tillåtet? Både ja och nej.

Enligt upphovsrätten är det fotografen bakom ett verk som ensam har rätten till att bestämma över hur en bild får användas. Om den till exempel får framställas i flera exemplar eller om den får göras tillgänglig för allmänheten. För att du ska få använda någon annans bild betyder det alltså att du först ska ha fått ett godkännande. 

Så om du på ett galleri tar fram mobilen för att dokumentera den där extra fascinerande bilden, begår du då ett upphovsrättsligt intrång om du inte först har frågat fotografen om lov? Det beror på hur du använder din mobilbild.

Behåller du den för dig själv anses det som privat bruk, vilket är tillåtet enligt upphovsrättslagen där det i tolfte paragrafen står: »Var och en får för privat bruk framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk. Exemplaren får inte användas för andra ändamål än privat bruk.« 

 

Foto: Karolina Grabowska / Pixabay
Har du inte fått ett godkännande kan ett instagrammande i stil med »den här bilden är ju helt otrolig« vara ett intrång i den utställande fotografens upphovsrätt.

 

Lagen förtydligar att detta inte gäller ­litterära verk i sin helhet och att man till exempel inte får uppföra ett byggnadsverk som en privat kopia. Men bilder går bra, och det är ­tillåtet att framställa ett exemplar både i analog och digital form. Du får även visa ett sådant exemplar för din familj och närmaste vänkrets, det är fortfarande ett privat bruk. 

Men när du lägger upp bilden från galleri­kvällen på din Facebook- eller Instagramsida, då är det inte längre fråga om något privat bruk. Då har du gjort den andre fotografens bild tillgänglig för allmänheten och det får bara den som äger upphovsrätten göra, eller bestämma om du ska få. Har du inte fått ett godkännande är alltså ett instagrammande i stil med »den här bilden är ju helt otrolig« ett intrång i den utställande fotografens upphovsrätt.

 

Foto: Stocksnap / Pixabay
Enligt upphovsrätten är det fotografen bakom ett verk som ensam har rätten till att bestämma över hur en bild får användas.
 

Undantag för dagshändelse

Förutom undantaget för privat bruk finns det ytterligare inskränkningar i upphovsrätten. Till exempel är det tillåtet för massmedier att visa offentliggjorda bilder som rör dagshändelser, vilket en pågående fotoutställning kan vara ett exempel på. Till skillnad från den privata besökaren på galleriet får alltså en tidning både fotografera ett verk och sedan sprida det till allmänheten. Men för att den här inskränkningen ska gälla måste bildpubliceringen kunna kopplas till en redogörelse om den aktuella händelsen, som i en nyhetstext om att fotoutställningen har öppnat. När bilderna på galleriets väggar är nedmonterade och utställningen avslutad, då är det inte längre fritt fram för medier att publicera bilder därifrån eftersom det inte längre handlar om en dagshändelse. Sen kan förstås bilderna bli aktuella på nytt i något annat sammanhang, och därmed återigen vara en dagshändelse.

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.