https://www.kamerabild.se/nyheter/lag-upphovsratt/fotograferade-journal-spred-pa-sociala-medier
547366
Lag & Upphovsrätt
falskt
Lag & Upphovsrätt

Fotograferade journal – spred på sociala medier

Någon har fotograferat en datorskärm som för tillfället visade en journalanteckning, och därefter spridit bilden på sociala medier.
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/phone-869669.jpg?itok=b6zvjfrU', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/phone-869669.jpg?itok=b6zvjfrU', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/phone-869669.jpg', w: 2000, h: 1333, title: 'Någon har fotograferat en datorskärm som för tillfället visade en journalanteckning, och därefter spridit bilden på sociala medier. ' },]

Totalbetyg

En person har fotograferat en datorskärm som visat en journalanteckning. Därefter har bilden spridits på sociala medier. Nu anmäls händelsen till Datainspektionen.

I Region Dalarna har det uppdagats att någon har fotograferat en datorskärm som för tillfället visade en journalanteckning. Därefter har bilden spridits på sociala medier, vilket har lett till att regionen nu har gjort en anmälan till Datainspektionen gällande en så kallad personuppgiftsincident. Det skriver Dagens Medicin.

 

En personuppgiftsincident innebär att uppgifter om en person har förstörts, förlorats eller kommit i orätta händer. Inom 72 timmar ska händelsen anmälas till Datainspektionen.

Från regionens sida påminner de om att alla som jobbar inom hälso- och sjukvård har tystnadsplikt och att sekretess gäller. Att sprida bilder från journalanteckningar är därmed aldrig tillåtet.

– Vi ser allvarligt på händelsen då vi värnar om patientsekretessen. Ärendet utreds fortfarande men det vi vet är att det inte handlar om brister i våra it-system, utan sannolikt om brister i handhavandet, säger Lena Jönsson, regionjurist vid Region Dalarna, i ett pressmeddelande.

 

167315513313063_3430913663619882