programvara

Lightroom Classic blir snabbare i ny mars-uppdatering

Adobe släpper en marsuppdatering av Lightroom Classic, v10.2, som ger förbättrad prestanda, direktvisning med direktfångst för Nikon-kameror, samt stöd för flera nya råformat.

Tätt efter släppet av en Photoshop-version optimerad för Apples nya M1-processor – något som Lightroom fick redan i december – släpps nu även en marsuppdatering av Lightroom, v10.2. I uppdateringen hittar vi bland annat förbättrad prestanda, uppdateringar i direktfångst samtstöd för nya kameror och objektiv.

Prestandaförbättringar:

De största restandaförbättringarna gäller bildbands- och stödrasterbläddring för macOS, där man nu snabbare kan bläddra bland serier av bilder i bildbandet med bibliotekslupp, vyn framkalla samt jämförelsevy. Stödrastret för bibliotek har optimerats så att samlingar och kataloger kan bläddras igenom snabbare.Uppdateringen ger även förbättringar av den sekundära stödrastervyn, sekundära luppen samt sekundära jämförelsevyn.

Gruppredigeringsfunktioner för flera bilder genom Kopiera + Klistra in har förbättrats och snabbats upp, liksom Synkronisera inställningar, Snabbframkallning och Automatisk synkronisering. Hastighetsförbättringarna är enligt Adobe mest påtagliga vid större grupper av bilder.

Direktvisning med direktfångst

I denna version väljer Adobe även att släppa en förhandsvisning i betastadiet av funktionen Direktvisning med direktfångst för Nikon-kameror.När direktvisning från kameran är aktiv visas den i ett fönster som du kan ändra storlek och vända riktning på, tillsammans medfunktionskontrollknappar som även visas i fönstret när de aktiveras av kamera- och objektivinställningar, inklusive autofokus.

Adobe meddelar även att stöd för Nikons Z-modeller är på väg inom kort.

Stöd för nya kameror:

  • DJI Mavic 2 Pro (Hasselblad L1D-20c)
  • Fujifilm GFX 100 IR
  • Fujifilm GFX 100S
  • Fujifilm X-E4
  • Phase One IQ4 150MP Achromatic