FOTOGRAFER

Mats Anderssons fotobok "Mother Earth" prisas – igen

Naturfotografen Mats Anderssons bok "Mother Earth" tar hem ytterligare ett pris – denna gång en silverplacering i Budapest International Foto Awards 2023.

För ett år sedan skrev Kamera & Bild om naturfotografen Mats Anderssons bok "Mother Earth" – en unik fotobok i flera aspekter: storleken på 360 x 518mm, med inlagan levererad som stora lösa blad som sedan monterats för hand.

"Mother Earth" uppmärksammats för sin annorlunda stil och nominerats till Publishingpriset i Sverige, vunnit brons i den internationella fototävlingen International Photography Awards professionella klass – och nu i december även prisats med en silverplacering i den internationella tävlingen Budapest International Foto Awards kategori Book/Nature.

När boken släpptes förra året berättade Mats Andersson mer om sin bok för Kamera & Bild:

– Det handlar mest om stämningar och känslor. Om livet – i stort och smått. Livet består ju mest av vardagliga – kanske för många tråkiga saker. Men det är ju så det ser ut. Jag älskar det vardagliga mer och mer och förevigar mycket av det i bild. Men jag ville också få ett större perspektiv när jag gjorde boken. Att se ett vulkanutbrott blev lite som att få uppleva när jorden skapades. Det gav hisnande perspektiv. Att stå där som liten människa och bevittna dessa urkrafter – då förstår man hur liten man är.

Mats förklarade även att det också är känslorna och vikten av bevarande som det hela handlar om i "Mother Earth":

– Det jag vill förmedla är känslor. Min pappas bortgång 2019 har onekligen påverkat bildspråket och tankesättet. Sedan vill jag så klart att mina bilder på natur och vilda djur ska göra att man inser hur fantastiskt detta är och att det verkligen är värt att bevara. Att det faktiskt är helt avgörande för vår fortsatta existens. Forskarna är alltmer eniga att vi nu lever i det sjätte massutdöendets tid. Senaste gången var ju för 66 miljoner år sedan när dinosaurierna försvann. Då var det ett asteroidnedslag som orsakade massutdöden – idag är det vi själva.

Se hur boken "Mother Earth" skapas.

Mats förklarar även att boken egentligen inte är tänkt att passa in i bokhyllan.

– Tanken är att den inte ska ställas undan utan ligga framme. Inlagan trycktes i Sverige och levererades som stora lösa blad. Dessa har sedan monterats för hand i själva omslaget som består av kartong och där sidorna hänger på en gummisnodd. Även omslaget är tryckt i Sverige men pga konstruktionen så är mycket gjort för hand även där, berättar han.