Utställning

Mattias A Klum ställer ut på Fotografiska – för första gången

»Folk förklarar ofta för mig att jag har ett farligt jobb – att arbeta så nära elefanter, tigrar, isbjörnar, leoparder, lejon, hajar, olaglig avverkning och giftormar som denna skönhet«, säger Mattias. »I mitt arbete ingår mycket forskning och att kunna läsa av naturen är extremt viktigt. Tack vare den kunskapen kan jag komma nära mina motiv och det har hittills hållit mig vid liv!«

En av Sveriges mest kända fotografer kommer nu till Fotografiska: Mattias A Klum. ”Vår tid på jorden” heter utställningen där Klum vill inspirera till att använda jorden på ett hållbart sätt.

Fotografiska har funnits i tio år, men det är först nu som en av Sveriges internationellt mest kända fotografer ställer ut sina bilder där: Mattias A Klum. Han har under sina 35 år som fotograf haft utställningar och föredrag världen över. Nu är det alltså dags för Fotografiska i Stockholm.

”Vår tid på jorden” heter utställningen där Mattias med sin kärlek till naturen vill inspirera till insikten om att det är hur vi använder vår tid på jorden som avgör dess framtid.

”Fanns dimensioner som jag saknade”

Sitt stora genombrott fick han som 29-åring då han som förste svensk blev publicerad på omslaget till National Geographic. Det är också så många känner till honom, som fotograf för detta magasin. Men för ett par år sedan valde han att bryta helt ny mark tillsammans med sin fru Iris Alexandrov Klum. Tillsammans är de konstnärsduon som bland annat har skapat den multidimensionella föreställningen ”Sagor från verkligheten” som visades på Konserthuset i Stockholm för ett par år sedan.

– Jag kände att det fanns dimensioner som jag saknade. Och det fanns också en känsla av att jag inte längre var bekväm, sa Mattias om sin nya inriktning när Kamera Bild intervjuade honom tillsammans med Iris 2018.

Utställningen ”Vår tid på jorden” visas på Fotografiska från den 16 oktober 2020 fram till den 7 mars 2021.