Utställning

Nathalie Chávez – mottagare av Gamleby Photo Grant

Fotografen Nathalie Chávez (till höger) har skildrat hur coronakrisen påverkar oss. En sak som hon ofta fick höra att människor saknade – det var kramen.
Fotografen Nathalie Chávez (till höger) har skildrat hur coronakrisen påverkar oss. En sak som hon ofta fick höra att människor saknade – det var kramen.

Hur coronakrisen påverkar oss har fotografen Nathalie Chávez dokumenterat i bild. Hon förlorade själv sin mamma i sviterna av covid-19. ”En tid som inte kan beskrivas med ord men kanske i bild”, säger Nathalie Chávez som är mottagare av Gamleby Photo Grant.

Uppdraget från Gamleby Fotoskola var att skildra hur coronakrisen påverkar livet i Västervik. Två stipendier delades ut under namnet Gamleby Photo Grant, för att gestalta hur människor upplever denna speciella tid. Fotograferna Theo Elias och Nathalie Chávez är mottagare av stipendierna, där den senare nu visar sina bilder i en utställning.

För Nathalie Chávez kom krisen henne väldigt nära.

– Corona har tagit sig uttryck på så olika sätt. För någon har det varit den värsta tiden, för någon annan har det inneburit den bästa. Jag själv fick uppleva det värsta i ett tidigt skede av pandemin, då jag förlorade min mor i sviterna av covid-19. En tid som inte kan beskrivas med ord men kanske i bild, säger Nathalie Chávez.

Vad människor saknar mest

Hon har med kameran mött människor och ställt frågor kring deras mående, vad de känner, är rädda för eller saknar.

– Deras svar har sedan gett mig funderingar, tankar och känslor som jag sedan gestaltat med min kamera.

En sak som Nathalie Chávez ofta fick höra att människor saknade – det var kramen.

– Den som vi innan pandemin tog för given. Kramen som jag borde gett min mor innan det var för sent, kramen som många aldrig kommer ge till de som försvann under denna period. Men förhoppningsvis ska vi en dag få kramas igen, vi som finns kvar, säger Nathalie Chávez.

Hennes bilder visas nu på Slottsholmen i Västervik, med start lördag 17 april klockan 10.00–14.00. Utställningen är sedan öppen fram till 16 maj. Theo Elias bilder kommer att visas längre fram.

Gamleby Photo Grant som Gamleby Fotoskola står bakom, delas ut av föreningen ”Gamleby för fotografi” med stöd av Tjustbygdens Sparbank.