TEKNIK

Nu blir JPEG bättre – bilder i 10-bitar, snabbare & mindre storlek

Helt bakåtkompatibel, bättre bildkvalitet och snabbare överföringshastigheter – nu ska JPEG-bilderna bli snyggare än någonsin.

Redan 1986 formades det som skulle bli den nya standarden för digitala komprimerade bildfiler, av Joint Photographic Experts Group – därav namnet JPEG. 1992 sattes specifikationerna och resten är som man säger internethistoria.

Nu har Google utvecklat det välanvända formatet ytterligare med Jpegli, ett komprimeringsbibliotek som är helt bakåtkompatibelt samtidigt som det har en del nyheter och förbättringar mot det ursprungliga formatet.

De nya algoritmerna fungerar som både kodare och avkodare samtidigt som de följer den vanliga standarden, vilket gör att en helt vanlig webbläsare eller andra program kan ta del av fördelarna utan några plugin: 35 procent högre komprimeringsgrad, färre artefakter i bilden på grund av kvantisering och komprimering, snabbare kompression och dekompression och stöd för 10+ bitar. 

Just 10-bitarsmöjligheten är ett stort steg, då en problematik i bildkvaliteten har varit att endast 8 bitar kunnat hanterats av formatet. Med Jpegli går det att öka det dynamiska omfånget i bildfilen, något som förbättrar exempelvis tonövergångarna i en himmel och förhindrar så kallad posterisering, där man ser skarpa tonövergångar som linjer i en gradient.

De nya algoritmerna ska även förbättra det visuella intrycket av bilden, som gör att de ser klarare och mindre komprimerade ut. Google har löst detta genom att använda adaptiv kvantifiering som gett möjlighet att använda en mer avancerad färgrymd.

Tidigare har Joint Photographic Experts Group även skapat JPEG XS som komplement för JPEG-standarden och användningsområdet för främst rörlig bild. För stillbild på internet är det fortfarande JPEG som dominerar, även om det relativt nya formatet WebP från 2010 – som utvecklats av Google – har en stadigt växande skara användare på grund av sin snabbhet.