NYHET

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2024

Eleonor Johansson, Krister Hägglund och Eija Hetekivi var 2023 års pristagare.

Årets upplaga av dokumentärfotosalongen är nu öppen för ansökningar på temat "tidsresor". Både proffs och amatörer kan skicka in bilder till salongen som öppnar i höst på Arbetets museum i Norrköping.

Mellan 15 mars till och med 2 maj kan du som vill skicka in bilder till Dokfotosalongen och Arbetets museum, utställning som de arrangerat sedan 2017 med syfte att lyfta dokumentärfotografin. De bidrag som går vidare till salongen väljs ut av en jury bestående av representanter från Arbetets museum samt inbjudna experter.

Förra årets tema var "osynligt arbete" vars vinnare du kan se här – årets tema är "tidsresor", ett tema som valts ut av över hundra inkomna förslag:

– Vi lever i en omvälvande tid där omvärlden och inte minst fotomediet står inför stora förändringar. Det är svårt att sia om hur framtiden kommer att se ut om bara några år. Samtidigt ser vi ett stort intresse för vår historia. Med temat "Tidsresor" vill vi bjuda in deltagarna att blicka både framåt och bakåt. På så vis hoppas vi att Dokfotosalong 2024 blir en utställning som fördjupar vår förståelse för varandra och vår samtid, säger Josefine Höijer, intendent för Dokfotosalongen.

Årets jury består av DN-fotografen och vinnaren av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2023, Alexander Mahmoud, Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum och Johanna Haverlind, utställningschef och juryns ordförande, Arbetets museum.

Under utställningens visningsperiod 28 september 2024–12 januari 2025 utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild.

Ansökan till Dokfotosalongen 2024 är öppen från 15 mars till 2 maj 2024. På denna länk kan du ansöka.