Fotonyhet

Nu öppnar Fotografiska i Berlin

Fotografiskas senaste utställningslokal ligger i Berlin. 14 september 2023 invigs den.

På torsdag är det dags för Fotografiska att öppna sin fjärde utställningslokal. Den här gången i Berlin.

För tre år sedan skrev Kamera Bild om Fotografiskas planer på att öppna en ny lokal i Berlin i Tyskland. Då var budskapet att verksamheten skulle dra igång i slutet av 2022, men nu något försenat är det alltså dags. På torsdag den 14 september är det invigning av Fotografiskas fjärde utställningslokal, efter Stockholm som öppnade 2010 och New York och Tallinn som båda öppnade 2019. Fotografiska i Berlin kommer att ligga på adressen Oranienburger Strasse 54, i ett hus som tidigare har gått under namnet Kunsthaus Tacheles. 1990 skulle huset rivas, men blev då ockuperat av konstnärer och byggnaden fick stå kvar. Under åren har det här funnits ateljéer, biograf och barer. Men på senare år har huset stått tomt.

Fotografiska i Berlin kommer att vara på 5500 kvadratmeter och ligga i byggnaden Kunsthaus Tacheles.

Sex våningar

2020 påbörjades renoveringen av byggnaden som nu har blivit ett nytt Fotografiska, där det på sex våningar kommer att visas utställningar och hållas olika evenemang och workshops. Först ut att hänga på väggarna är Juliana Huxtable med ”USSYPHILIA”, Candice Breitz med ”Whiteface” och samlingsutställningen ”Nude”. Den slutsålda invigningskvällen bjuder dessutom på olika föredrag, livemusik och DJ:s.

Fotografiska har även under många år haft planer på att öppna en utställningslokal i Shanghai, vilket Kamera Bild skrev om för redan tio år sedan. Det senaste budet är att de ska öppna i Kina under 2023.