Prylnyhet

Nu släpps cinemaobjektivet Laowa OOOM 25–100mm T2,9

Två är efter avslöjandet om att objektivet var på gång släpps nu Venus Optics nya ljusstarka lättviktszoom för filmare, med fattningar för Canon, Sony och Arri.

Objektivtillverkaren Venus Optics står för produktionen av objektiv under namnetLaowa. UnderPE-mässan i Peking för två år sedan – Kinas motsvarighet till Photokina – avslöjade Laowa att de hadetolv nya Laowa-objektiv på gång för marknaden.

Bland dessa nämndes bland annat Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra Macro APO som släpptes i juni förra året, då till Sony E, Nikon F och Canon EF, som nyligen kom även för Canon och Nikons spegellösa fattningar RF respektive Z, något som Kamera Bild var först med att rapportera.

Nu två år senare släpps alltså även nyacinemaobjektivet Laowa OOOM 25-100mm T2,9 författningarna ArrisPL, Canon EF samt Sony FE.Objektivet har tagit tre år för Venus Optics att utveckla. OOOM-namnet är en ny lineup som står för "Out Of Our Minds", något som för företaget betyder att det är objektiv som filmfotografer inte tänkt på, men som ska fylla ett tomrum som finns hos dessa.

Objektivet har designats med filmare i åtanke redan från början, vilket gör att det ska ha nära ingen focus-breathing, alltså när en brännvidd ändras när skärpan justeras. Det är också parafokalt, vilket innebär att fokus inte ändras när man zoomar in eller ut.